Поп певицата Лиляна Деянова – ЛиЛана, брат й Александър и още трима души бяха арестувани и обвинени за участие в организирана престъпна група, получила незаконно европари. Двама от задържаните днес бяха пуснати срещу парични гаранции.


За Деянови и техния съдружник Мартин Димитров късно следобед прокуратурата поиска постоянно “задържане под стража”, пише "Труд".

При акция на столичната полиция и ДАНС в събота от офиси и жилища са иззети сървъри, компютри и други доказателства за престъпната дейност на групата, съобщиха от спецпрокуратурата.

От години ЛиЛана и брат й – бийтбоксър с артистичен псевдоним SkilleR, смениха музикалната сцена с IT-сектора.

Точно с този бизнес е свързано и обвинението срещу двамата – за участие в групата, за която се сочи, че съществува от 2016 г. Няколко фирми под неин контрол – повечето от които без реална стопанска дейност, са усвоявали средства по европейската програма “Иновация и конкурентноспособност”.

Декларирали са покупка на един и същ софтуер от юридическо лице, регистрирано в чужбина, което също не е осъществявало търговска дейност. Реално софтуерът е бил придобит с еврофинансиране от действащо българско дружество, което го е предоставило за “ползване” на разследваните фирми, твърдят прокурорите.

Някои сайтове свързваха ареста на ЛиЛана с обвиненията срещу Васил Божков. В последните месеци певицата е била сред проверяваните съдружници на бизнесмена и има вероятност материалите, свързани с нея, да са били отделени от разследването срещу Божков.

В края на януари т. г. той бе обявен за издирване и срещу него задочно бяха повдигнати 11 обвинения за данъчни престъпления, подкупи на държавни служители, търговия с влияние и др. Божков е в Обединените арабски емирства и прокуратурата прати на местните власти искане да бъде екстрадиран у нас.

Личен живот

Подозират я във връзки с Божков

ЛиЛана често е била подозирана, че има връзка с бизнесмена Васил Божков и че той спонсорира начинанията й. На въпрос през 2009 г. дали е любовница на Божков, тя отговаря: “Любовница? Може да съм му гадже. Аз не мога да бъда любовница. Мога да бъда сериозно гадже на някого.

Щастлива съм, чувствам се добре с човека до мен. Годините, в които съм с него, бяха важни и за моето развитие. Важна беше средата, а той беше моята среда.” От службите днес не отрекоха, но и не потвърдиха, че разследването срещу нея има нещо общо с Васил Божков.

Кариера

Записа парче със Снуп Дог

ЛиЛана нашумя като първата българка, записала парче със световна рапзвезда Снуп Дог. Родена е през 1985 година. От малка се е занимавала с художествена гимнастика и музика. Става популярна като водеща на предаването “Искам” по телевизия ММ. Снима се за корица на “Плейбой”, участвала е и във “ВИП Брадър”.

Завършила е Националната стопанска гимназия с отлична диплома. Учила е икономически науки в НБУ, дипломирала се е в London school of economics. След завръщането си в България се захваща с бизнес в IT-сектора. Засичана е да шофира “Порше Панамера”.

Скандал през лятото на миналата година

Пътната агенция не им позволи да продават е-винетки

Обвиняемата Лиляна Деянова, по-известна като певицата ЛиЛана, е в съвета на директорите на компанията “Телетол”, която бе един от кандидатите за продажба на електронни винетки. Фирмата настояваше да е сред националните доставчици, но пътната агенция й отказа разрешение, тъй като не успя да постигне оперативна съвместимост с интерфейса на Електронната система за събиране на пътни такси.

Тогава певицата и нейни съдружници заплашиха, че ще заведат дело срещу Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) и ще сезират Европейската комисия за злоупотреба с власт. Според източници на “Труд” това така и не се е случило.

Всъщност сред мажоритарните собственици в “Телетол” е стартъп компанията, основана от ЛиЛана “Нованор” ООД. През 2015 г. красавицата бе и сред демонстраторите при представянето на приложението Lima на пътната агенция, което в реално време информира за трафика по родните шосета, за задръствания и катастрофи.

Изпълнител на апликацията, платена със 750 000 лв. от Европа, е фирмата “Декарт” ООД, в която 50% собственост тогава има Васил Божков. Бившият шеф на АПИ инж. Светослав Глосов обвини компанията в края на 2018 г., че се опитва да изнудва ведомството и иска твърде висока цена за поддържане на приложението.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ