Мъжът, убил 11 души, включително и майка си, в немския град Ханау, се е ръководил от крайноекстремистки мотиви. За това съобщава Билд.

Известна е и самоличността на стрелеца - Тобиас Р.
 

Той е оставил бележка, в която обяснява какво го е накарало да убива, както и видеозапис с обръщение. В писмото си мъжът е признал деянието си и е изразил крайнодесни възгледи.

Извършителят е публикувал преди няколко дни видеопосланието си в YouTube. В него на добър английски език се обърнал към американците с твърдението, че в САЩ има подземни военни съоръжения, в които деца са малтретирани и убивани.

„Там дяволът е на почит. Американските граждани трябва да се събудят и да се бият сега“, казва още мъжът, идентифициран като Тобиас Р., във видеото, което вече е свалено. В него обаче нямало никакъв намек за предстоящ акт на насилие в Германия.

Няколко от жертвите са кюрди, но стрелецът е убил дори собствената си майка, преди да се самоубие.


Следователи са открили колата на извършителя, в която е имало боеприпаси и пълнители. Заподозреният е имал разрешително за лов и е германски гражданин.

Тобиас е бил открит мъртъв в дома си. Преди това полицията задържа един мъж, но по-късно го пуска, след като се оказва, че не е виновен.10 души загиват по време на стрелбата, още петима са тежко ранени с опасност за живота.Тобиас Р. е стрелял в два бара за наргилета, след което се качва на колата си - Мерцедес, отива до един от площадите в градчето и продължава да стреля и там.

Кметът на Ханау заяви, че едва ли би могъл да си представи по-ужасна вечер от миналата, предаде ДПА.

„Бе ужасна вечер, която със сигурност ще ни ангажира съзнанието дълго време и ще ни остави тъжни спомени“, каза Клаус Камински, цитиртан от в. „Билд“.

Той не даде никакви подробности и не каза какви може да са мотивите за нападенията, извършени в центъра и в западен квартал на Ханау.

Превод БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ