Задържаният за убийството на велосипедист на пътя за „Маказа” Веждин С. излиза от ареста. Мярката му за неотклонение „задържане под стража” бе отменена от Апелативния съд в Пловдив. Вместо нея на 31-годишния шведски гражданин бе наложена парична гаранция в размер на 10 000 лева.

Магистратите наложиха и забрана да напуска страната, пише 24rodopi.com.

Както вече писахме, още преди седмица защитата на мъжа настоя той да получи „подписка” или „парична гаранция”, с мотив, че тя ще бъде платена веднага заради „стабилните финансови възможности” на самия обвиняем и на неговия брат, който имал верига пицарии в Стокхолм. Окръжните магистрати в Кърджали обаче пратиха Веждин С. за постоянно в ареста.

„Не съм разбрал какво съм извършил. Моля за лека мярка”, това заяви в съдебната зала в Кърджали шведският гражданин, който бе задържан за катастрофата край Загорско, при която загина 37-годишен велосипедист.

Срещу Веждин С. е повдигнато обвинение за това, че през нощта на 14 срещу 15 юни по непредпазливост е причинил смъртта на велосипедист при катастрофа. Трупът на пострадалия е открит в крайпътна канавка на сутринта, а извършителят е установен и задържан четири дни по-късно.

Апелативните магистрати приемат, че няма спор за наличие на двете изискуеми от закона предпоставки за вземане на мярка за неотклонение, а именно, тежестта на престъплението, за което се предвижда наказание лишаване от свобода и обосновано предположение за авторство на деянието. Съдиите преценяват, че от данните по делото не се установяват опасност обвиняемия да извърши престъпление при по-лека мярка за неотклонение. Въззивният съдебен състав счита, че интензитетът на опасността от укриване на обвиняемия не е достатъчен, за да се обоснове такъв риск тъй като той развива бизнес в България, има регистрирана фирма, не е напуснал страната след катастрофата и не се е укрил в Швеция, чийто гражданин е, нито е направил опит да скрие автомобила, а е имал такава възможност, тъй като е задържан дни след катастрофата.

Определението на Апелативния съд е окончателно.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ