Мними англичани продължават да мамят българи по интернет. Това сигнализира в "България сутрин" Иво Дошев, който за малко да попадне в капана на онлайн купувач, предложил му повече пари за стоката, която продава. Впоследствие се е оказало, че англичанинът използва нигерийски телефон и фалшиви платежни нареждания. Поради тази причина нашенецът отказал да изпрати стоката на Острова.

Дошев разказа, че схемата с подобни измами в интернет е доста добре разработена. Той обясни, че продавачът винаги трябва да има едно наум, когато му предложат повече пари от тези, които иска.

"Усетих се още в първия момент, че това ще е измама. Когато ми предложиха повече пари от исканите от мен, ми светна лампата. Оказа се, че номерът във Viber, от който ми писаха, е от Нигерия. Искането за изпращането на стоката пък беше от Уелс. На снимката беше бяло момче със светла коса и светли очи. Попитах го защо пише от нигерийски номер. Той каза, че бил на сестра му. Искаше да преведе пари по банкова сметка, което веднага ме усъмни. Оказа се, че схемата е с фалшифицирани платежни нареждания. Не трябва хората да се поддават на лакомията и да искат повече пари", каза Дошев.

Експертът по киберсигурност Спас Иванов пък обясни, че измамниците много трудно могат да бъдат заловени, тъй като обикновено са от държави, с които нямаме никакви спогодби. Освен това вече е много лесно да бъдат заобиколени забраните за достъп до дадени платформи от определени региони.

"Инициаторите на схемата са от държава, в която нямаме никаква юрисдикция. Във Великобритания е само пощенска кутия и стоката ще бъде автоматично препратена отново към държава, където нямаме юрисдикция. Със сигурност тези измами стават със знанието на правителството на дадената държава", разясни Иванов пред Bulgaria ON AIR.