Наши шофьори на камиони взимат по 5000 евро, за да карат наркотици към Германия, Австрия и Англия. В момента това са трите топдестинации, към които пътува хероинът от Иран. 

Понякога сумата за водачите е по-малка - в зависимост от количеството на дрогата и дали наркобандата е нова или е с богат опит и натрупани контакти в подземния свят. 

Главният секретар на МВР обяви колко наркобандити са арестувани в София

Това заяви пред в. "Телеграф" заместник-директорът на ГДБОП Любомир Янев. 

"Плаща се при преминаване на границата. Нашата е сред най-опасните за трафикантите, защото е и най-охраняваната. Ние сме външна граница на Европейския съюз, успеят ли да минат през нея, то пътят им към Западна Европа е по-лесен. Затова и работим в тесни контакти с колегите от Турция, Европол и други партньорски служби", заяви още Янев. 

За да не бъдат изловени пратките с дрога, някои наркоиграчи започнали да регистрират чисто нови транспортни фирми, посочва и Европол в доклада си. Всяка от тях била създавана за конкретна пратка, която трябвало да стигне до крайния клиент, разказа и зам.-шефът на ГДБОП. 

По думите му освен камиони, трафикантите използвали и малки коли с предварително изградени тайници. 

Ексклузивни разкрития за наркобандата, ударена в София

"Крият наркотика в най-различни части на автомобила - кухини в купето, в пода, край двигателя. Хващали сме скрити количества и в плочки теракота. Имаше и случай, при който пратка беше укрита в камера за автобоядисване, голяма колкото цяла стая. В тавана и в пода й колегите от митницата прихванаха 280 гр. хероин", допълни антимафиотът. 

Част от количествата, които преминават транзит през България, остават у нас и преминават в ръцете на родните наркоиграчи. 

Само преди броени дни антимафиоти разбиха една от най-мощните наркобанди - тази на Иво Турчина. Интересното е, че тя разпространявала всякакъв вид дрога не само в София, но и в почти цяла България. 

"Характерното за това ОПГ е, че участниците в нея са млади хора на 230-30 години, които до момента не са попадали в ареста, тоест са с чисти досиета", разказват антимафиоти. 

По думите им в хода на разработката засекли, че хората на Турчина пласират много по-чист амфетамин, непознат на пазара. Оказва се, че го произвеждат в своя собствена лаборатория. 

"По време на обиските в апартамента на дилъра намерихме 80 000 лева скрити в камерата на хладилника му. Общата сума, открита по адреси, е близо 240 000 лева. Имаше и счетоводство. В него срещу името на даден човек стоеше и сумата, която дължи за взетия наркотик", разказа още Любомир Янев. 

Той допълни, че бандата била изловена с агент под прикритие, който успял да се внедри в средите на Турчина и така да се стигне до разбиването на мощната група.