Пиратки се продават под масата по столични пазари, разкри проверка на Агенция БЛИЦ. Търговците крият под масата опасния продукт, а едва когато някой пожелае да си го закупи, продавачите казват "Да, има" и вадят от кашон, скрит зад сергията.
Проверихме пазар "Димитър Петков" и въпреки че по сергиите там нямаше никакви пиратки, на 2 места ни отвърнаха, че се продават и извадиха стоката отдолу. На въпрос кой купува новогодишния продукт, продавачът, без да се притеснява, заяви с усмивка: "Взимат ги предимно малчуганите". Запалителните взривни средства бяха забранени от полицията след зачестилите случаи на нараняване преди и по време на празниците. 

От МВР увериха, че вече се правят редовно проверки за търговци, които предлагат подобни стоки. От полицията твърдят, че дори се контролира вносът на опасното празнично средство за веселие.
У нас се предлагат няколко вида пиратки, като най-разпостранени са тези с фитил или с директно драскало. Специалисти твърдят, че по-безопасни са тези с фитил, защото човек има време да реагира, докато най-много травми нанасят тези, които се възпламеняват чрез драскало, категорични са лекарите.
Пиратките обикновено се продават в кутии, като колкото по-голямо количество закупи клиентът, толкова по-евтино му излиза стоката. На родния пазар през последната година се появиха и пиратки, които гърмят по 3 пъти след възпламеняването им.
В предписанието на опасния продукт най-често пише, че те са забранени за лица под 18 години, но е рядкост търговците да спазват това изискване, защото пиратките се търсят предимно от хлапетата. В изискванията за безопасна употреба пише още, че трябва да се отдалечим на минимум 5 метра от възпламенената пиратка, а след избухването тя да се полее с вода, като преди това се изчака 2-3 минути.
Другите популярни напоследък фойерверки са ракетите. Те са с различни размери и цената им варира от 3 до 20 лв. Най-ефектни и красиви са пиробатериите, които често се използват и по футболни мачове. Те представляват тръби, които изхвърлят разноцветни фойерверки и образуват много красива заря. Това удоволствие струва от 36 до 90 лв.
До 500 лева е глобата, която се налага на търговец, спипан да продава незаконно пиратки.
Милан Николов, БЛИЦ