Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на Панайот Р. – кмет на Община Созопол, за извършено от него длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, осъществено в съучастие, при условията на продължавано престъпление и чрез улесняващи документни престъпления. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България.

Припомняме, че по-рано както БЛИЦ писа Прокуратурата обвини кметица от БСП за злоупотреби и длъжностно присвояване на 1 милион лева в Златица.


 Панайот Р. е привлечен към наказателна отговорност, затова че в периода от 29 август 2014 г. до 27 март 2017 г. в град Созопол, при условията на продължавано престъпление, с 33 отделни деяния, като извършител, в качеството си на длъжностно лице и в съучастие с друго длъжностно лице от Община Созопол, е присвоил чужди пари в общ размер 1 989 474,08 лв. (собственост на Община Созопол), поверени му да ги управлява, като присвояването е в особено големи размери, представляващо особено тежък случай.

За улесняване на присвояването Панайот Р. е извършил и документни престъпления, като съзнателно се ползвал от неистински частни документи – договори и фактури.

Престъпната деятелност на Панайот Р. се изразявала с изплащането на суми от бюджета на Община Созопол по фактури за извършени СМР. Като основание за банковия превод се сочели договори за извършени СМР, но сумите постъпвали по сметка на физическо лице, нямащо нищо общо с фирмата изпълнител. Самите фактури и договори не произхождали от лицата, сочени за техни автори.

Спрямо Панайот Р. е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

Ако бъде признат за виновен по повдигнатото му обвинение за престъплението по чл. 203 от НК (длъжностно присвояване) Панайот Р. може получи наказание „Лишаване от свобода“ от 10 до 20 години, както и конфискация на част или цялото имущество, и лишаван