Става въпрос за едно дете и за жертва, не толкова за извършител на престъпление. Става въпрос за лична трагедия, която не е развита до някакви мащабни размери. Това заяви на пресконференция прокурор Иван Гешев по повод ареста на ученик, планирал терористичен акт в Пловдив.
 

„Преценихме, че обществото трябва да знае, да бъде запознато в едни разумни граници за това, че някои проблеми, които смятаме за несъществуващи, вече са в България. Тези проблеми касаят и нас като родителите в тази страна“, подчерта Гешев.
 
Задържаният е на 16 години. В сряда се е получил неофициален сигнал с източник близки на това дете.
 
„Колегите от ДАНС веднага уведомиха специализираната прокуратура и в рамките на часове беше създадена организация“, посочи Гешев. В разследването е включена пловдивската полиция и отряд на СОБТ.

Само в БЛИЦ: Ето как джахидистите вербували ученика, за да направи кървава баня в Пловдив!
 

Извършено е претърсване на две помещения, които е ползвало детето.
 
„Ученик от елитна гимназия, от добро семейство с възможности. Суперинтелигентен, според мен. В тези помещения бяха намерени множество готови и в процес на изготвяне самоделни взривни устройства“, каза още прокурорът.
 
У ученика е намерена т.нар. тръбна бомба. Такова устройство е било използвано при атентати в САЩ.  
 
Намерено е още взривно устройство в процес на изготвяне в пластмасов съд с множество пирони, като най-вероятно се е целял максимален поразяващ ефект.
 
Веществото в това устройство е било 14,5 кг. Такова вещество е използвано при някои атентати в Белгия и Франция, а също и при нападението в Сарафово. У нас, обаче, е било ползвано вещество от едва 2-3 кг.

Ученикът-джихадист смятал да окървави последния учебен ден в Пловдив, възпитаник е на елитна гимназия
 
Намерени са още пиратки, раница с батерии, механични бутони, ключове за електрически вериги и др. подобни предмети.
 
Гешев разкри още, че ученикът е бил обект на вербовка от „Ислямска държава“. Намерено е знаме на групировката, както и книги, които у нас не са забранени.
 
„Това е класически случай на вербуване и радикализиране“, каза още заместник главният прокурор.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!