Все още няма информация в каква точно корупционна схема са били замесени задържаните при акция днес митничари от ГКПП "Калотина". 

"Има много задържани лица. Между тях е и началникът на митническия пункт", коментира обвинител №1.

Една от версиите, които вече се разпространяват, е свързана с голяма издънка на митничари, свързана със неволно или по-скоро щедро възнаградено пропускане на дрога в към страни от Западна Европа. 

Както БЛИЦ писа, в края на януари българин е арестуван с 30 килограма хероин на границата със Сърбия. 

57-те пакета с хероин са били укрити в специално изградени тайници в автомобила, който е бил управляван от мулето. Колата е била с български регистрационни номера.Източници на БЛИЦ коментират, че подобен пропуск няма как да е случаен и митничарите очевидно са знаели какво се случва, но са си "затворили" очите.

Интересна подробност е, че веднага, след като в медиите излиза публикацията за "проспаните" 30 кг. хероин, в социалните мрежи, а също и като анонимен коментар в БЛИЦ излиза информация за това кой всъщност е задържаният мъж. 

Прави впечатление, че тя съдържа лични данни, включително номер на лична карта, регистрационния номер на колата, както и социален статус.

"Точно така, българските митничари са го пропуснали без проблеми, а сръбските са го хванали снощи към 20:00 часа. Още не е повдигнато никакво обвинение. Има полицейско задържане до 48 часа. Роден през 1975 г. в Стара Загора, живее в Пловдив. Лична карта № ..., издадена на
.... Пътувал е за Италия.Баща на две деца. Разведен. Ситроен С5... Пътувал е сам. Неговите близки са вече известени от самия него по телефона. Имал е борчове и затова се заел с тази работа. Инициали: З", гласи коментарът, разпространен от очевидно много добре информиран източник от митническите среди. 

Най-вероятно след този скандален случай започва разплитането и на други, още по-големи далавери и афери.  

"Цялата смяна от митничарите. Има и гранични полицаи задържани, хора, които в момента не са на работа. Не мога да кажа все още на колко човека ще бъдат повдигнати обвинения. 

Нашата дейност продължава. След всяка операция ставаме все по-добри. Стиковката между всички служби е на отлично ниво", коментира още след днешната акция главният прокурор Иван Гешев.
 
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ