Представител на Министерството на вътрешните работи даде повече подробности около доброволното предаване на Евелин Банев - Брендо. 

Той има да изтърпява присъда за изтърпяване на наказание лишаване от свобода за 6 години. Към момента колегите са предприели всички действия да бъде прегледан в МВР болница, след което същия ще бъде въдворен в Софийски закон, където ще изтърпи наложеното му наказание.

Предприели сме всички действия за установяване как е влязъл в България. Дали е бил с подправени документи или е влязъл през зелена граница", посочиха от МВР.

"Нямаме някакви конкретни обяснения, явно е размислил по някакъв начин. Колегите не са говорили с него, защото върви дългата процедура по медицинските прегледи. Не може от толкова кратко време да направим нашите анализи", посочиха още от МВР.

Най-вероятно с днешна дата Италия и Румъния са се съгласили с официални удостоверения да отговорят на нашата държава, че нямат нищо против Евелин Банев-Брендо да изтърпи присъдите, издадени там, у нас. 

Възможно е и днес едновременно с доброволното му влизане в затвора да бъде входирана и молбата му в съда – с реквизити, на които не може да постановен поредният отказ, пише "Флагман".

Кога 59-годишният Евелин Банев-Брендо се е завърнал в родината едва ли ще стане ясно някога.

Оцелял след атентат, ползващ много имена - кой е Брендо

Както БЛИЦ съобщи, в понеделник сутринта той напълно съзнателно, с подготвен багаж и документи, по собствена воля прекрачи прага на Централния затвор в София, за да изтърпи издадена му още през 2018 година присъда от български съд.

През това време Банев бе издирван по цял свят заради произнесени общо три присъди в три държави – Италия (20 години), Румъния (10 години) и България (6 години).

Адвокатката му Силвия Найденова многократно внася молбата му България да склони той да изтърпи трите си наказания у нас кумулативно.

Последното разпореждане на Апелативния съд в София за отказ от образуване на делото за кумулиране на изпълнението е от ноември 2023 година. Тогава съдът прие, че той не е намерен на адреса му в София и няма данни да е в България. Това бе единствената пречка за произнасяне по делото. Днес Брендо изпълни и последното изискване на МВР и Прокуратурата, според които досега нямаше резултат от издирването му.

Банев е единственият ни сънародник, признат по най-високите етажи на подземния бизнес в света. Известен е с контактите си не само в Европа, но и в Южна и Централна Америка. През 2018 година Върховният касационен съд (ВКС) окончателно го призна за виновен в пране на пари от наркотрафик и го наказа с ефективна присъда от 6 години затвор. По това време обаче той бе напуснал пределите на страната.

Само няколко месеца преди това Румъния му наложи за наркотрафик наказание от 10 години, а почти заедно с тях италианците му дадоха 20 години по нашумялото международно дело „Кокаинови крале“.

През 2012 година Брендо бе задържан в България и изпратен на италианците, където престоя няколко месеца в ареста, но впоследствие бе освободен заради висящото му дело в България, по което той чакаше решение повече от 5 години и бе с мярка „подписка“ и забрана да напуска страната.

Първи думи и СНИМКИ на Брендо от затвора

Едва през септември 2021 година бе арестуван в къща край Киев, но за кратко, тъй като се оказа, че още от 2015 година той съвсем легално е станал украински гражданин, а Украйна не предава на трети държави свои сънародници.

Най-вероятно Италия и Румъния вече са се съгласили с официални удостоверения да отговорят на нашата държава, че нямат нищо против сборът от всичките тези години, да се изтърпи у нас.

През юни 2022 г. Апелативният съд потвърди, че Евелин Банев-Брендо не може да изтърпи у нас присъдите си от Италия и Румъния.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!