Разобличеният по времето на кметския мандат на Бойко Борисов топлофикационен шеф Валентин Димитров-Вальо Топлото ще излезе предсрочно от затвора, научи БЛИЦ от два независими един от друг източника.
Аферата с Топлофикация София гръмна през 2006 г. През април същата година директорът на дружеството, Валентин Димитров, е отстранен от поста, а в началото на юли е и арестуван с обвинения за пране на пари и укриване на данъци.

Далаверите са разкрити от Ботьо Ботев, който влиза в Столична община по покана на тогавашния кмет Борисов, с което започват разкрития за измами в няколко общински дружества начело с "Топлофикация", "Трамкар" и "Озеленяване".

След дълги години съдебни дела Димитров получава тригодишна присъда за безстопанственост, злоупотреба със служебно положение и нарушение на Закона за обществените поръчки. През февруари 2015 г. Софийският апелативен съд (САС) потвърждава присъдата, като счита, че присъдата трябва дори да е по-голяма, но не я завишава заради дългия период от извършването на престъплението, като компенсиране на подсъдимия за времето, през което той е търпял ограничения на гражданските си права.

Димитров влиза в затвора през ноември 2015 г., а през през юли 2017 молбата му за предсрочно освобождаване е отхвърлена.

БЛИЦ научи още, че Димитров е направил нов опит да излезе по-рано от затвора и този път е успял. Правораздавателните органи са преценили, че зад решетките Топлото се е превъзпитал до степен, в която няма да е опасен за обществото.

За десетина години Вальо Топлото измина пътя от разкоша до затвора и обратно...Според наши източници престоят на Димитров в затворническото общежитие в "Казичане", е бил изключително интересен. Вальо Топлото е забравил за деликатесите, с които обядваше в продължение на години в ресторанта на хотел "Хилтън" и е наблегнал на постното меню.

Директорската му длъжност от романтичния период е била преквалифицирана в хигиенист на училището към затвора. Всяка сутрин Димитров е хващал парцала и е премитал класната стая, в която се обучават затворниците.

Твърди се дори, че той внимателно е наблюдавал поведението на някои от тях и след това е докладвал пред управата на пандиза, което също му е помогнало за предсрочното освобождаване.

Очаква се той да бъде пуснат на 30 януари, когато е рождения ден на Димитър Бербатов.

Леката присъда на Вальо Топлото след няколко седмици ще е спомен и той отново ще се върне към лукса и натрупаното богатство. И сякаш ехидно ще ни се надсмива докато подръпва от пурите "Cohiba"!

Виновен обаче няма да е той, а несправедливото правосъдие, което прощава за откраднати милиони и вкарва в затвора за една отмъкната вафла.

Ивайло КРАЧУНОВ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!