Йохан Фредерик Стелингверф, известен като „Валиумния изнасилвач“, е човек със сериозни отклонения в сексуалното поведение. Това означава, че със сигурност има личностно отклонение.
 

Това каза пред bTV д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Държавната психиатрична болница в Курило по повод разследването за жестоки изнасилвания, извършени от нидерландския гражданин.

Обрат около ареста на Валиумния изнасилвач
 
По думите ѝ, очевидно Стелингверф е някакъв вид психопат. Той обикновено няма проблем да се запознае с жени и да предизвика интереса им. Но въпреки че те доброволно се съгласяват да имат отношения с него, той ги упойва и ги насилва по изключително жесток начин, което води и до тежки травми.
 
„Налага се да употребява лекарства за успокояване, за да може да осъществи своите сексуални желания. Това е системно поведение. Явно той е някакъв вид психопат – има психопатно личноството развитие.
 
Има сериозно отклонение в сексуалните си намерения, желания и начина на тяхното осъществяване. Може би удоволствените изживявания в секса при него са свързани с това“, посочи психологът Цветеслава Гълъбова.
 


А според сексолога доц. д-р Румен Бостанджиев травмите на жертвите на чужденеца са не само физически, но преди всичко емоционални.
 
„Това очевидно е харизматичен мъж, който успява да работи много добре с фантазиите на жените и да създава у тях очаквания, които ги мотивират да осъществят контакт с него. Точно затова травмата е изключително тежка – когато се довериш на някого и емоционално си готов да се свържеш, а в следващия момент този човек замъгли съзнанието ти, действа с теб като обект и те изхвърля като боклук, това е жестока травма“, обясни д-р Бостанджиев.
 
Според него е възможно Йохан да е имал някакви травматични преживявания в миналото и по този  начин да компенсира някакви свои дефицити – проблеми в комуникацията, потребност да е в роли, които малко партньорки биха приели.
 
„Не става дума за примитивен човек. Той има отклонения в своите емоции, в своите сексуални действия, но това не корелира с някакъв примитивизъм. Всичко това е обмислено, той го прави съвсем съзнателно. И явно си избира жертвите – жени, които си търсят партньор, може да са самотни“, коментира д-р Гълъбова.
 
„И това е гадното – че той злоупотребява с доверието на тези жени и то по най-долния начин – привежда ги в безпомощно състояние, извършва с тях насилствени сексуални актове. Психологическите последствия са много тежки“, заяви тя.
 
Според нея в такива случаи много жени не подават сигнали заради срама, който ще изпитат и защото, давайки показания, те ще изпитат отново и отново ужаса, през който са минали.
 
Бившият вътрешен министър Емануил Йорданов посочи, че може да се оспори дали мярката за неотклонение „домашен арест“ е достатъчна в случая, тъй като чужденецът не може да излиза от вкъщи, но при него могат да идват хора.