Нашенци въртят черна борса със сертификати за отрицателни антигенни тестове. На 19 юни Гърция обяви, че вече ще приема документи от бързо изследване и на хартия, пише Монитор.

Фалшивите негативни резултати у нас се продават на цена от 30 лв. и са хит в Сандански. С лекота обаче могат да се намерят и в много други градове от страната, включително София, Пловдив, Русе, Петрич и Сливен.

Гръцки медии алармират, че менте документите не винаги могат да бъдат разпознати от властите по границите, особено ако са професионално направени и съдържат всички атрибути. Именно поради тази причина, на влизане в южната съседка отново се правят бързи тестове на случаен принцип.

Въпреки това граничните власти всеки ден хващат и фалшификати, потвърждават от МВР. Най-често тарикатите, които са се опитали да преминат с такъв документ, биват връщани. В случай обаче, че не ги хванат на границата, рискът е още по-голям.

Причината е, че след влизане в Гърция, ако властите спрат туристи за проверка и се усъмнят, че резултатите са менте, могат да ги подложат на наказателна отговорност. Глобата за фалшифициране на тест е 3000 евро, като е предвиден и арест за 24 часа.

Надеждите на властите са от 1 юли ментетата да бъдат пресечени с официалното въвеждане на т.нар. зелени паспорти. Всъщност у нас той е в сила още от началото на този месец, но в него досега се вписваха само ваксинациите и старите положителни PCR тестове, които са доказателство за преболедуване.

Предвидено е обаче в единния европейски сертификат да бъдат вписвани и негативните тестове, както от антигенните, така и от писиар изследванията.