Появиха се горещи подробности за крупната банкова измама, която бе засечена във Варна и за която първо БЛИЦ съобщи.

Медията ни припомня, че по-рано днес стана ясно, че вложители в голяма банка са били измамени с близо милион лева.

Стана ясно, че 38-годишна банкова служителка е била задържана вчера във Варна заради присвояване на 1 млн. лева от сметки на клиенти. Парите са превеждани в сметка. 

Сигнал за престъплението са подали от самата банка. Това съобщи на извънреден брифинг днес окръжният прокурор Красимир Конов.

„Служителката е изпълнявала длъжност за банкиране на дребно. Инициалите й са Н.Г.Й“, добави директорът на ОД на МВР комисар Даниел Пашов. 

Според прокурор Конов престъплението представлява особено тежък случай. Заедно с жената, която е присвоила суми на отделни вложители и се е разпоредила с тях, има засечени и други лица. Изясняват се действията на всеки от тях. Изяснява се и механизмът на присвояването. 

Общият брой на засегнатите не е ясен, но част от вложителите вече са известни. 

Разследваният период е за около три години. 

От банката са оказали пълно съдействие. Ще се търси вариант за възстановяване на голяма част от присвоените средства. 

В хода на разследването са извършени много процесуално-следствени действия, разпити, претърсвания и изземвания. Разследването е в начален етап. Предстои уточняване на много обстоятелства. 

Служителката в българска банка е задържана за 72 часа. 

За подобни престъпления законът предвижда наказание от 10 до 20 години лишаване от свобода, конфискация на имуществото и лишаване от права. 

Според прокурор Конов различни доказателства, както и около 30 000 лева са били иззети досега и от трето лице.

„Жената не е криминално проявена. Не е попадала в полезрението на полицията по такъв тип престъпления“, уточни още комисар Даниел Пашов.

Орлин ФИЛИПОВСКИ, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!