„За разлика от защитата съдът смята, че са налице предпоставките за налагане на най-тежката процесуална мярка „задържане под стража“. Не трябва да се подценява фактът, че обвиняемият многократно е бил предупреждаван от органите на МВР да се въздържа от насилие и извършването на престъпление.“ Това заяви съдия Петър Митев от Окръжен съд – Варна, който разгледа искането на прокуратурата за налагане на постоянен арест на Борислав Николов, обвинен в убийството на съпругата си Кремена. Той бе безкомпромисен спрямо обвиняемия и аргументира решението си с това, че според събраните гласни, писмени и други доказателства е налице обосновано предположение за авторството на престъплението, както и това, че има опасност Николов да се укрие или да извърши ново престъпление.

Съдия Митев подчерта, че престъплението, в което е обвинен Борислав, е тежко по смисъла на закона и за него се предвижда наказание от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. И допълни, че съдействието, което Борислав Николов оказва на разследващите органи, би повлияло при налагането на едно евентуално наказание, но няма отношение към мярката за неотклонение. Попитан дали има какво да каже, Борислав Николов заяви единствено, че подкрепя казаното от адвоката му. 
 
Представителят на прокуратурата – Катя Петрова, бе кратка и заяви пред съда, че са налице посочените в закона кумулативни предпоставки за налагане на най-тежката процесуална принуда. А именно: че има обосновано предположение, че Борислав Николов е извършител на престъплението, в което е обвинен, както и това, че може да се укрие или да извърши друго престъпление. Прокурор Петрова посочи, че обвиняемият не е осъждан, но пък са налице писмени данни за агресивното му поведение. Държавният обвинител добави, че през целия период на брака си с Кремена Борислав я е подлагал на насилие, за което свидетелстват и подаваните от нея жалби в полицията. Катя Петрова цитира няколко члена от НК – 128 (тежка телесна повреда), 130 (лека телесна повреда) и 144 (закана за убийство), с което потвърди изнесената вече от БЛИЦ информация за системния тормоз през годините. И добави, че според съдебните медици е налице причинно-следствена връзка между травматичното увреждане – кръвоизлив под твърдата мозъчна обвивка на Кремена, и нанесения побой. Също така прокуратурата посочи, че е налице опасност Борислав да се укрие с цел избягване на наказателна репресия за тежкото престъпление, както и това, че може да извърши ново престъпно деяние.

Адвокатът на Николов – Енчо Енчев, бе по-многословен и категорично се противопостави на тезата на прокуратурата. Според него становището на прокуратурата се базира на „първосигнална версия, лесно смилаема и удобна“. Той се противопостави на твърдението, че авторството е безспорно доказано, и заяви, че никой не оспорва, че Борислав и Кремена са имали семейни скандали, както е било и във фаталния ден на 24-и, но това по никакъв начин не прави виновен Николов за смъртта на съпругата му. Също така той посочи, че ако е имало „сериозен сблъсък“, би трябвало да има наранявания по ръцете на Борислав, а такива липсват. Освен това по време на скандала Кремена се била качила на горния етаж при техния хазаин и не била поискала помощ – да бъде извикана линейка или да бъде освидетелствана от медицинско лице. По думите на Енчев хазаите на семейството били свидетели на скандала, а също така и майката на Борислав, която той извикал, за да предотврати разправията.
 
Защитата се усъмни в действията на прокуратурата, които на практика окачестви като рекламни. Или по-точно – според Енчо Енчев държавното обвинение използва случая да рекламира медийно измененията в НК по отношение на домашното насилие.
 
Орлин ФИЛИПОВСКИ, БЛИЦ
 
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!