В службата съм работил повече от 10 г. като съм заемал различни длъжности. Това заяви шефът на ГДБОП старши комисар Калин Стоянов в ефира на Нова телевизия.

Той призна, че е направил рокади в службата.

„Направил съм някои промени, които според мен бяха наложителни. Причината не е точно неизпълнение на задълженията. За мен е важно екипът, с който работя, да мога да му имам доверие на 100%“, посочи той, но не назова конкретна бройка на сменените кадри.

Той разкри и подробности за измамите с ТЕЛК решенията. По думите му не е прецедент случаят от 7 септември за акцията със задържани бежанци. "Факт е, че има засилен натиск от трафик на бежанци. Първоначално имахме задържани 7 лица, на 4 са наложени мерки за неотклонение. От вчера те са с най-тежката мярка – задържани под стража", посочи той.

По димите му организаторите на трафика на бежанци обикновено са на територията на страната, някои придобиват и статут, има и български граждани, които отговарят главно за логистичния процес. Никак не е малка цената от точка до точка, например – Афганистан Германия върви между 8 и 10 000 евро. Самото преминаване в България е между 2-3000 лева, като зависи какъв ще е транспортът и други фактори. Тарторите са чуждестранни граждани", каза още той.

Главен комисар коментира и задържането на Ивелин Банев - Брендо. По думите му ГДБОП поддържа добри отношения с международните партньорски служби. Той припомни, че Брендо има 3 присъди, едната от които на български съд, с която е осъден на 6 години, за пране на пари от наркотрафик.

"Брендо е фигура, която е с много висока позиция при наркотрафика. В България ролята му не мога да опиша, но има такава роля както в България, така и в Европа", заяви шефът на ГДБОП.

Той уточни, че в момента службата вече не е пряко ангажирана с разпространение на наркотични вещества. "Когато говорим за трафик на наркотици, България е само транзитна страна – обикновено хероин и кокаин, напоследък марихуана.

"Наблюдаваме преориентиране на лидерите на наркотици и главно на марихуана, тя да се отглежда в помещения. Както и при Брендо. Марихуаната е изключително търсена в съседни на нас страни, където цените са в пъти по-високи", обясни тенденцията той.

За финал старши комисар Калин Стоянов призна, че има опасност терористи да навлязат на територията на нашата страна, но за да се предотврати това ГДБОП работи в тясна връзка с държавните агенции "Разузнаване" и "Национална сигурност".