"Каналджийството е високо организирана престъпна дейност и се извършва от много хора, които установяват контакти с международните си партньори, най-вече в Турция", каза директорът на Национална следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов.

"В Истанбул и в Одрин има "борси" за каналджийски услуги. Там мигрантите си намират каналджия, който им посочва локация (офис или магазин) където да оставят предварително уточната сума, това е т.нар. система "хавал".

Когато мигрантът премине от другата страна на границата, той изпраща видео съобщение и сумата се отблокира", обясни Сарафов пред bTV.

"От другата страна веднага ги приемат българи и ги превозват до друга граница. Българските каналджии постоянно поддържат комуникация със своите "партньори" от турската страна", посочи Сарафов.

Той посочи, че най-тъжното за България е, че преследваме мигрантите, а не каналджиите.

"Защитник съм на обикновените полицаи, които влизат в ролята на камикадзета, за да спират с телата си нелегалните бежанци по границата. Да не говорим, че нямат и подходящото оборудване. Погледнете колко полицаи загинаха последния месец, това не е нормално", каза той.

По думите му шофьорите са най-дребната брънка във веригата. 

"Шофьорът Найден от онзи ден е наркоман, болен е от СПИН и е с 14 присъди. Вероятно не е взел и пари, а са му платили с наркотици, той е човешка развалина", уточни той.

БЛИЦ припомня, че служител на реда пострада след гонка с мигранти на Околовръстното шосе на София, в района на Казичане.

"По-суровите присъди не зависят от прокуратурата и следствието, а от законотворците в парламента. Съгласен съм, че присъдите трябва да бъдат по-високи. Максималната присъда в момента е 10 години. Панацеята е наказанията да са неизбежни, и лека полека ще намалее каналджийството", каза още Сарафов.

Директорът на Следствието коментира и няколко от нашумелите напоследък случаи.

Според него двойният убиец Георги Семерджиев трябва да бъде изолиран от обществото и то за немалък срок. "Надявам се на максимална присъда", посочи той.

"Тъжна и жалка история е тази с полицайката Любка. Считате ли, че това може да е лицето на българската полиция. Това е унизително за българската държава.  Това лице не може да изпълнява полицейски функции, има нещо проблемно в МВР в момента. Колегите трябва да се огледат в себе си и да изчистят къщичките си", каза той.

"Едно от срамните петна за нас, познавам баща му като добър професионалист, но той очевидно се е провалил като баща и родител", каза той по отношение прокурорският син в Перник, който наруши домашния си арест.

"Главният прокурор направи апел към него да напусне системата, но няма механизъм, по който той да бъде принуден да напусне. Тук става въпрос за етика и морал, а те не са по-маловажни от професионалните", уточни Сарафов.

По отношения на акцията с педофилите Сарафов каза, че "единият от тях е съхранявал на компютъра си видеоклипове на деца и животни, което е нечовешко".

Според него закриването на спец. правосъдието е било "изключително лош знак".

"Сега окръжните прокуратури работят всяка в своя регион, няма структура, която да работи на национално ниво", посочи шефът на Следствието.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук