Хакерите стават все по-изобретателни. Освен през компютърната мрежа, киберпрестъпленията им вече атакуват и други уреди, които използваме - като например прахосмукачка, която управляваме чрез телефона си.

Оказва се, че една хакната прахосмукачка изобщо не е безобидна атака, защото през нея хакерът може да стигне и до мрежата ни в офиса.

Пламен Тошев, управляващ директор на фирма за киберсигурност коментира пред БНТ: "Хладилници, прахосмукачки, перални, какво ли не, всичко на практика в нашите домове в момента, върви тенденция да става умно.

А собствениците - по-уязвими. Защото киберпрестъпниците могат да го хакнат. Какво толкова обаче може да извлече хакер от данните на прахосмукачка?

"То е така, но тя, бидейки част от мрежата, на практика е и една врата, една входна точка за всеки един по-добър хакер да пробие цялата мрежа", казва Пламен Тошев.

Влизайки през прахосмукачката, по-опитният хакер може да влезе и в интернет мрежата на дома. Ако пък някой от семейството работи от вкъщи, хакерът може да стигне дори до офис мрежата.

"Може да сканира мрежата, може да види кои устройства, други, се намират в мрежата, къде има отворени места за комуникация и да се възползва от тях, така че да компрометира други устройства", разкри Пламен Тошев.

Тази верига може да бъде спряна лесно. Като слагаме сложни пароли на профилите си, с които управляваме умните устройства. И когато не използваме прахосмукачката си - просто да спрем връзката между нея и телефона.

"Просто да я изключите, когато това е необходимо. И въпреки че правилата за защита са достатъчно лесни, все повече хора стават жертва на собствената си техника", съветва елкспертът. И добавя:" Непрекъснато се наблюдава този ръст и той ще продължи, независимо от пандемията. Което съвсем не означава да изоставим умните устройства. А просто да знаем как да действаме по-умно с тях".