Арестувани са извършителят и помагачът на тежкото престъпление, при което преди няколко дни в Пловдив беше залята със сярна киселина гледачката на карти таро Тони.

По случая брифинг дадоха Районна прокуратура-Пловдив, в който участва и полицията. Извършителят е Й. Ц. на 42 години и В. В. на 51 г. и двамата от Враца.

"Златните тенджери" взеха нови жертви! Прокуратурата с шокиращи разкрития

И двамата са с множество криминални прояви като физическият извършител Й.Ц. е в процес на условна присъда за кражба на кола. Няма данни двамата да работят.

На 14 март двамата бандити се качили от Враца в джип и потеглили за Пловдив по предварително начертан маршрут. Когато стигнали до входа на кооперацията, в която живеела гледачката Тони, Й.Ц. си сложил медицинска маска на лицето, високо вдигнал яката на якето си, а при влизане във входа сложил ръкавици и калцуни.

От прокуратурата смятат, че той е знаел предварително къде отива и е знаел, че входната врата на апартамента на гадателката обикновено не се заключва. Още с влизането гледачката го попитала: „С какво мога да ви помогна“, а той отговорил: „Аз ще ти помогна“.

Лиснал в лицето ѝ сярната киселина, която засегнала врата, лицето, носа, част от лявата ръка и нейния крак. 52-гогодищната жена е с трета степен химически изгаряния и с 12% изгаряне на кожата.

Веднага след като извършил гнусното престъпление, мъжът избягал, качил се в джипа при съучастника си и тръгнали обратно за Враца.

От обяд на същия ден ченгетата и прокуратурата свършили огромна работа с множество разпити, претърсвания и т.н. Бил е впрегнат целият ресурс на 5 РУ-Пловдив и Криминална полиция.

Шефът на полицията Васил Костадинов каза, че бандитите са били изключително добре подготвени, изпипали всичко в детайли. Предварително са си съставили план. Работи се и в момента по много версии. Разследващите отказват да кажат кои са те и към момента не коментират дали гледачката се е познавала с нападателите.

От 5 години в България не е извършвано подобно престъпление със заливане с киселина. Двамата мъже са в ареста и ще бъдат задържани за 72 часа, а след това прокуратура ще им иска постоянен арест. Те са обвинени в причиняване на средна телесна повреда и ги заплашва затвор до 6 години.

Относно това, че известен хотелиер е пребил служител на общинска охрана Пловдив, от прокуратурата казаха, че имат данни, че същият автомобил, който не е с пловдивска регистрация, е отишъл до бариерата и водачът му е казал, че има резервация за хотел „Борис Палас“.

Тъй като не могли да потвърдят тази резервация с документи, общинският служител отказал да ги пусне, клиентите се обадили на собственика, който слязъл, вдигнал скандал на охранителя и му нанесъл удар по главата.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук