ЧЕЗ разкри най-мащабната кражба на електроенергия в своята история. По първоначални изчисления – дружеството е претърпяло огромни загуби на електрическа енергия, равни приблизително на месечното потребление на 4250 семейства.

При проверка е разкрито престъпление в стопанска сграда в ТКЗС-то на селото, използвана за ферма за криптовалута.От полицията днес дадоха брифинг, на който стана ясно, че неправомерното присъединяване е било директно към стълба и нарушителите са имали техника за преобразуване на тока към двете халета. 

"Установено е търговското дружество, което е собственик на сградата. Имаме данни за лице, което е ползвало под наем сградата. Не се знае дали този договор под наем не е бил фиктивен", уточниха от полицията.

"Към този момент нямаме задържани лица. Ще има проверка както на дружество собственик, както и на дружеството, което има договор за наем.

Първото претърсване е започнало на 12-ти.", посочиха от полицията.
С подаден сигнал от аналитични екипи е започнало разследването, обясни представител на ЧЕЗ. 

Първоначалната информация гласеше, че е задържан тридесетгодишен мъж от град Варна, който се е представил за наемател. Шофирал автомобил марка Ауди Q7. Колата е варненска регистрация.

От мачтовия трафопост извършителите се закачат за мрежата, прокараните под земята кабели влизат в халето, където захранват 2бр. трансформатори по 1000V. С крадената енергия започват да копаят биткойни.

Машините използвани за добив на криптовалутата са приблизително около 1200 бр. Само оборудването е на стойност около 600 - 700 хил. лв.

Разкрита е най-грандиозната и нагла кражба на ток в историята на ЧЕЗ СНИМКИ

Кражбата е на електроенергия е за над 1.5 млн.лв. В течение на 3- 4 месеца на час са консумирани приблизително по 340-360 лв.


Под ръководството на Районна прокуратура - Сливница се водят действия по разследване за извършено престъпление по чл. 234в от Наказателния кодекс.
Досъдебното производство по случая е било образувано на 12.12.2020 г., след получен сигнал от служител в акционерно дружество, за неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа в стопанския двор на бившето ТКЗС в с. Хераково, община Божурище, област София.

Незабавно местопроизшествието е било посетено от дежурна оперативна група при ОД на МВР гр. София и служители на РУ гр. Сливница. Било е констатирано незаконно отнемане на електрическа енергия от владението на „ЧЕЗ разпределение България“ АД. В хода на изясняване на случая са били извършени огледи на местопроизшествието, претърсвания и изземвания.

В резултат на извършените действия по разследването е установено, че в сградите са били изградени т.нар. „ферми“ за добив на криптовалута. Открити са били майнинг устройства (ригове), компютърни компоненти, системи за охлаждане с вентилатори, инсталация за електрическо захранване на майнинг устройства и свързаните с тях различни компоненти.

Провеждат се активни издирвателни мероприятия по установяване на извършителите на престъпното деяние. Предстои назначаване на технически експертизи, с оглед установяване на периода на ползване на устройствата, както и изчисляване на точния размер на нанесената щета.
Разследването продължава.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!