8-членната група от бивши, настоящи митничари, един софийски хакер и няколко посредници е изкарала около 800 млн. лв. От заличаването на тирове в системата на маршрутите им. Това стана ясно след първоначалния оглед на компютъра на ай ти спецът Димитър Пешев, създал вируса, даващ отдалечен достъп до системата на митниците, пише „Телеграф“.

Парите са били обърнати в непроследимата виртуална валута биткойни. Разследващите открили вчера 213 519 биткойна в компютъра на Пешев, закупени през 2015 г., като инвестицията за тях се смята, че е именно от дейността на бандата.
В момента един биткойн се продава срещу 3700 лв. Специализираният съд остави в ареста в неделя вечерта хакера Пешев, сочения за организатор на схемата Емил Милчев – бивш митничар на Калотина и настоящия му колега от пункта Гюешево Янаки Евтимов. Групата правела т. нар. фиктивни транзити.

В системата на митниците излизало, че камиони със стока тръгват от Полша и Унгария и по документи се движат транзит за Турция. От компютри в митниците „Капитан Андреево“ и „Калотина“ се отбелязвало, че транзитът е приключен, а тировете са напуснали страната, като търговецът си възстановил ДДС, мита и акцизи. Физически камионите изобщо не минавали българо-турската граница, а стоката им най-вероятно се продавала контрабандно в ЕС.

35 транзита са приключени по тази схема на двете български митници, а други 110 камиона са били манипулирани от заразени компютри на чужди митници.
„На колегите е направило впечатление, че камион, тръгнал за Унгария, само час по-късно в системата на митниците се е появявал като напуснал Европа“, обясни участник в разследването.

Според прокуратурата Милчев виждал кога транзитът е приключил и тогава взимал 25 000 евро – толкова била тарифата за отклоняване на камион.. Емил живеел с настоящата служителка на митниците Таня Ставрева, стана ясно още в спецсъда в неделя, Срещите си групата правела в заведение на три етажа в центъра на София, като третият етаж бил запазен за Милчев и хората му. Той правел ежедневни срещи с Георги Баджаков, любител на лъскавите коли, който също имал доста познати из митниците. Като част от групата е арестуван и офроуд пилотът Христо Калинков. Според разследващи той трябвало да намери хора в митниците в Добрич и Варна. За да разшири мащабите си, групата заразила компютрите в митниците на още три държави - Гърция, Македония и Сърбия, твърдят разследващи. Искали да ударят и Румъния, но румънската полиция предотвратила заразяването след получен сигнал. През цялото време разследването се координирало от Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа.