Седмици след акцията по задържането на шефката на Агенция „ Митници “ Петя Банкова и контрабандистите Марин и Стефан Димитрови – Ярите, стана ясно, че групировката на контрабандния необут Никола Николов – Паскал, е плащала на мастити полицейски чиновници и митнически шефове подкупи в размер на най-малко 1 милион евро всеки месец, с цел да минават гладко през българските граници тирове с цигари, горива и други високоакцизни артикули.

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев също лъсна в корупционната спекулация като основно настоящо лице. За да избегне ареста си обаче, той избра да стане неизвестен очевидец против Паскал и бандата му. Припомняме, че той бе уволнен скоропостижно от служебния министър председател Димитър Главчев, откакто в медиите изтекоха негови фотоси с контрабандистите.

Запознати с следствието на ДАНС за корупция по високите етажи на Министерство на вътрешните работи и митниците и застъпничество на контрабандни схеми настояват, че първите данни за заплащане на подкупи постъпили още през юни 2022 година.

Тогава била засечена среща в София сред Стефан Димитров – Малката Яра, племенник на някогашния митничар от Свиленград Георги Радев – Вечния, който носи името и семейството на чичо си, и тогавашния шеф на Национална полиция Венцислав Кирчев.  

Твърди се, че срещата е била контрактувана с посредничеството на Бойко Рашков и че след нея Кирчев си тръгнал с 250 000 евро в джобовете и с стихотворец ангажимент да бъде обезпечаван кулоар през най-големите гранични пунктове в страната за незаконен импорт и експорт на високоакцизни артикули.

Месец след извършената среща обаче Кирчев, който е някогашен шеф на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Хасково, е освободен от поста си от служебния вътрешен министър Иван Демерджиев, а мястото му е заето от Атанас Илков.

Мълвата носи се, че полицейската рокада е осъществена под давлението на секретаря на президента Румен Радев – Николай Копринков за пренасочване на подкупите, идващи от контрабандистите към „ Дондуков “ №2.

Любопитен подробност е, че до момента в който Демерджиев е длъжностен вътрешен министър, ДАНС прекратява следствието за контрабанда и присъединяване на висши служители на реда и митничари в покровителството на каналите на Паскал по границите.

Към оня миг следствието открива, че с изключение на Венцислав Кирчев чадър над контрабадните канали на Паскал опъват и още няколко мастити служители на реда, измежду които шефът на Гранична полиция „ Аерогара “ Петър Субев, началникът на полицията в Димитровград, както и високопоставени чиновници от разнообразни териториални дирекции на Агенция „ Митници“.

Към държавните чиновници ежемесечно се насочвали подкупи в общ размер от 1 милион евро.

Разследването е възобновено в края на 2023 година, когато в службите за сигурност постъпват данни, че Никола Николов – Паскал, ковчежникът му Георги Радев – Вечния и татко и наследник Димитрови са основали нов контрабанден канал за импорт на незаконни цигари от Турция.

Според оперативни данни посредством някогашния митничар от Свиленград Георги Радев, групата на Паскал отваря две незаконни заводи за папироси в Одрин.

Цигарите, създадени в Турция, се прекарвали главно към Гърция, като всяка седмица се изкарвали най-малко по 5 тира с безакцизни папироси.

Цигарите влизали в България от Турция, а след това прекосявали през българо-гръцката граница, скрити под кутии със замразени тестени произведения.

Според шефа на ДАНС Пламен Тончев, който беше изслушан в парламентарна комисия при започване на седмицата, главната роля на задържаните Марин Димитров – Ярата и сина му Стефан Димитров била да реализират контакт с хора на висши обществени длъжности за обезпечаване на защита.

В подмяна лицата от държавните структури получавали хонорари или им било обезпечавано кариерно израстване.

Според думите на Пламен Тончев задържаната шефка на Агенция „ Митници “ Петя Банкова и Живко Коцев са получавали „ блага и облаги “ на паркинга на Народното събрание от Стефан Димитров – Малката Яра.

Тончев заяви и че до месец април 2023 година Петя Банкова е била чиновник на ДАНС и не е имала формален достъп до информация, касаеща активността на Агенция „ Митници “.

След като става шефка на митниците обаче, е открито, че Банкова е поддържала доверителни връзки с контрабандиста Стефан Димитров. 

Публично знае се да вземем за пример, че за предходната Коледа тя получава безценен подарък от него – чанта от последната сбирка на италианската фешън къща „Прада ” за 3800 евро (над 7500 лева), с която Банкова дори идва няколко пъти на работа, само че след това се усеща, че първокласната движимост „ боде очи ” и я скрива.

Смята се, че заплащанията на подкупите са били одобрявани от Никола Николов – Паскал, а парите са обезпечавани от ковчежника на бандата Георги Радев.

Той е племенник на родения през 1974 година Георги Радев – Вечния, някогашен митничар от Свиленград, отхвърлен от митниците през 2013 година, откакто е махленски в корупция и в застъпничество на контрабандни мрежи.

Впоследствие племенникът на Георги Радев се трансформира в дясна ръка на Никола Николов – Паскал и е считан за диспечер в контрабандата на цигари и опиати.

До този миг Радев не е арестуван, като съгласно осведомени ковчежникът на Паскал е офейкал към Гърция дружно с началника си.

Същевременно в медиите изтекоха членски карти на „ Асоциация на чиновници от Министерство на вътрешните работи, работили и работещи против проведената престъпност, издадени на името на Никола Николов - Паскал и на ковчежника му Георги Радев.

И двете карти са издадени през март 2021 година, когато в службите за сигурност към този момент е имало обемиста информация за контрабандната активност на Паскал.

Източник: Уикенд, crimesbg.com