Георги Близнаков, охранител на престъпния бос Ивайло Борисов -Ториното, който неотдавна бе арестуван заедно с началника си и още двама човека за отвличането на милионерския син освободен от съда поради липса на убедителни доказателства, е бил част от секретния руски частен военен отряд „Вагнер". Това разкриха запознати с биографията на 47-годишния Близнаков, цитирани от в. „Уикенд“.

Около дейността на частната военна компания „Вагнер" се разшумя през последните дни, след като миналата седмица американските сили ликвидираха между 100 и 200 членове на частната армия при ожесточени боеве в Източна Сирия. Макар и руснаците, и американците официално да отричат, че сред жертвите при престрелката в Сирия са загинали стотици наемници на „Вагнер", съществуват достатъчно данни за жестокото клане на руснаци в Сирия.

Заподозреният като главен участник в отвличането на Адриан Златков охранител Георги Близнаков също е бил част от частната армия „Вагнер", разкриват негови познати. 

През есента на 2013 г. бодигардът на Ивайло Ториното заминава за Русия, за да се включи в тренировъчен лагер. Според негови познати Близнаков се надявал да бъде одобрен и да се включи в секретни мисии на „Вагнер" срещу месечно възнаграждение от 3200 евро.

Българинът изкарал близо 2 седмици в тренировъчен лагер на полигон в село Малкино в Южна Русия, преди да бъде отхвърлен заради липсата на достатъчна физическа подготовка и стрелкови умения.

„Обученията са се водили лично от подполковник Дмитрий Уткин, който е подготвял бойци за завладяването на Крим", твърдят запознати. 

В лагера за обучение тренирали над 1700 човека като освен Георги Близнаков имало още четирима българи. Всички те обаче били пренасочени към други руски военни формирования. Така Георги Близнаков се озовал в друг руски отряд завоенни действия - „Тайфун" и като част от него е изпратен в Украйна през пролетта на 2014 г., за да подпомага сепаратистите от Донецк и Луганск, които завзеха администрацията и кметството в Донецк и обявиха създаването на Донецка народна република. 

Според признанията на самия Георги Близнаков, направени пред негови познати, той е прекарал в размирния Донецк повече от 3 месеца, като е участвал в десетки военни сражения. Според данни на украинския портал „Миротворец", Близнаков даже е бил награден с медал за вярна служба към непризнатата Донецка народна република.

Месеци след като се завръща в България, Георги Близнаков бе арестуван като главно действащо лице в мутренско изстъпление на Околовръстното шосе. На 24 февруари 2016 г. Близнаков, заедно с Христо Христов и Александър Гечев пребиха жестоко спортиста Васко Наумов и съпругата му с метални палки, а случаят потресе цяла България, след като жената успя да заснеме инквизицията с мобилния си телефон.

Последваха шумни арести за охранителите на Ивайло Борисов - Ториното, които по документи се оказаха не негови гардове, а икономи и готвачи. Близнаков и останалите агресори от Околовръстното шосе обаче излязоха тихомълком от ареста след няколко седмици, а впоследствие получиха минимални осъдителни присъди. 

Любопитна подробност е, че докато течеше делото, Георги Близнаков избяга от България и отново пребиваваше известно време в Донецка народна република, преди да се завърне тайно в началото на миналата година, за да подготви отвличането на Адриан Златков.

„Докато Близнаков отсъстваше от страната, той беше осъден на ефективен затвор от 2 години за друго свое провинение. Сега би било редно охранителят на Ивайло Ториното да влезе в затвора за тази присъда, макар да бе пуснат на свобода от съда за отвличането на Адриан", коментира столичен прокурор. 

Срещу бандита още не е приключило и делото за побоя над спортиста Васко Наумов. Затова от държавното обвинение се опасяват, че Близнаков отново може да избяга от България, макар да му е наложена забрана да напуска страната.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!