Лихвари масово се представят за законни банкови институции и по този начин мамят и подвеждат хората, предупреждават от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране.

Повод за предупреждението е убийството преди броени дни в столичния кв. "Модерно предградие", съобщава "Труд". 

"Алармираме за зачестили случаи на “взимаме на лиценз под наем”, практика при която лихвари ползват данните от регистрацията на реални финансови институции срещу изплащане на процент", казват от асоциацията. 

"По този начин се избягват изискванията на ЗКИ и Наредба 26 на БНБ – могат да се ползват средства без доказан произход, да се перат пари, дейността да се извършва от хора без опит в сферата, кредитната дейност опасно да се обвързва с нелегални практики, кредитирането да се извършва от лица с криминално минало. Застрашава се сигурността на цялата финансова система", отбелязват още от АОНКК.

"От разпространените в обществеността снимки изглежда, че престрелката се е случила пред офис на фирма, определяща себе си като „Флаш кредит“. В регистъра към БНБ не съществува вписано като финансова институция дружество „Флаш кредит“", пишат от там в писмо до медиите и обществеността.

За да предоставя потребителско финансиране, едно дружество трябва да отговаря на редица изисквания, подробно описани в Закона за кредитните институции и Наредба №26 на Българската народна банка – регистрация на търговското дружество под определена форма, изрично посочен предмет на дейност, значителен начален собствен капитал с доказан произход и управленска структура от лица с необходимото образование, доказан успешен опит и чисто съдебно минало.

"Особено притеснително е, че нито един от компетентните органи не заема публично становище по въпросите как дружеството на пострадалия от престъплението е извършвало дейност, било ли е легално регистрирано, редовно ли е водено счетоводството му, отразявани ли са отпусканите заеми в Централния кредитен регистър.

Също така, на определени места случаят се представя като „фирма за бързи кредити“, каквато изглежда, че не е. Това опетнява репутацията на регистрираните и отговарящи на всички законови изисквания фирми от сектора на небанковото потребителско кредитиране, каквито са членовете на АОНК", посочват те.