На 24 март 42-годишна софиянка потърсила съдействие в Девето РУ-СДВР. Потърпевшата разказала, че ден по-рано на домашния й телефон се обадил непознат, който се представил за служител на МВР и заявил, че е необходимо да съдейства на полицията за залавяне на телефонни измамници като предаде определена сума пари. Малко по-късно получила друго обаждане от „лекар в столична болница“, който поискал пари за лечение на непозната жена и й отправил заплахи в случай, че откаже да предаде исканата сума.

Следвайки указанията на мнимия лекар, жената хвърлила през балкона на жилището си плик с голяма сума пари и друг, съдържащ златни бижута, оценявани на голяма стойност. Ден по-късно - на 25 март, 42- годишната получила ново обаждане от непознати, този път с инструкции къде и как да остави плик с пари.

В резултат на предприетите незабавни заградителни действия, участникът в престъпната схема е задържан от служители на Девето РУ , СДВР и ГДНП. Установена е самоличността му - 39-годишен, криминално проявен и осъждан за подобни престъпления. При последвали процесуални действия в рамките на образуваното досъдебно производство полицаите намерили и иззели множество патрони и няколко сгъвки с наркотични вещества.

Мъжът е задържан с полицейска мярка до 24 часа, а на иззетите боеприпаси и вещества са назначени експертизи. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура, задържаният е привлечен като обвиняем по НК. Наложена му е мярка за неотклонение „задържане под стража“.