Канал за незаконен трафик на нелегални мигранти е неутрализиран при операция на Главна дирекция „Национална полиция“ и РУ-Своге при ОДМВР-София, проведено под наблюдението на прокуратурата. Това съобщиха от МВР.

В хода ѝ са установени 26 незаконни мигранти.

Задържани са трима мъже – двама българи и чужденец с хуманитарен статут - по първоначални данни съпричастни към престъпната дейност.


Операцията е проведена на 20 август на територията на РУ-Своге, след получени данни за планиран незаконен трафик на нелегално влезли в страната ни мигранти и транспортирането им от адрес в Искърското дефиле до западната ни граница. След проведеното разследване е изяснено, че намерението е превозването да се извършва с микробус, а лек автомобил да служи за отцепка.

В резултат на планираните действия чужденците и тримата каналджии са задържани в момент на тръгването им. В буса са установени 8 мигранти - по техни данни иракчани от кюрдски произход.

Странна СНИМКА на яркожълт софийски бус шашардиса мрежата 

В хода на операцията във вила, която е служила за настаняване и престой на мигранти, преди последващото им отвеждане към граничните райони, са установени още 18 иракчани от кюрдски произход, сред които е имало и две семейства с 5 малолетни деца. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 281 от НК.

Тримата каналджии – на 48 г., 34 и 26 г., за задържани и с прокурорско постановление им е наложена временна мярка за задържане за срок до 72 часа. Предстои внасянето на искане в съда те да бъдат задържани за постоянно в ареста.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!