Специализираната полицейска операция е проведена днес на територията на София и Монтана от служители на Главна дирекция „Гранична полиция“, под наблюдението на Софийската градска прокуратура, пише Труд.

Извършени са процесуално-следствени действия на 8 адреса, задържани са 11 души, след които и двама лидери на престъпната група.

Групата е извършвала незаконна дейност, свързана с набиране, укриване, превеждане и транспортиране на групи незаконни мигранти от Турция през България в посока Сърбия и страни от Западна Европа, което е престъпление по чл. 321 във връзка с чл. 280 и чл. 281 от НК.

Иззети са веществени доказателства – пистолет с празен пълнител, мобилни телефони, тефтери, таблети, лаптоп, СИМ карти, бяло вещество, наподобяващо амфетамин и др.

Граничните полицаи започват работа по пресичане на престъпната дейност преди няколко месеца. В хода на работата са проведени множество оперативно-издирвателни действия.

Установени са членовете на организираната престъпна група, която била със строго определена структура и йерархия. Разкрити са конкретните задължения, които всеки изпълнява при осъществяване на незаконната дейност.

Задържаните са стопанисвали офис за бързи кредити  в ж.к. „Младост 1А“ в София. Те са изградили канал за транспортиране на нелегални мигранти през територията на страната.

За целта са набирали шофьори от клиентите на офиса си, които са били в затруднено финансово състояние. Те са съпровождали леките автомобили, превозващи мигранти.

Поддържали са връзка с другите водачи чрез мобилни приложения и своевременно са ги предупреждавали за наличието на полицейски патрули по маршрута. Ако някой от набелязаните клиенти е отказвал да участва в трафика на мигранти, е бил подложен на заплахи и побои.

В някои от случаите мигрантите са били транспортирани от турско-българската до българо-сръбската граница директно, а в други  транспортирането е ставало на етапи. Организаторите на престъпната група са взимали между 3500 и 4500 евро на мигрант.

Информацията е докладвана на Софийската градска прокуратура. Образувано е досъдебно производство по описа на РДГП – Аерогари.  Извършени са действия по разследването и са събрани множество доказателства за дейността на групата.

Днес осем от задържаните са привлечени като обвиняеми, като на седем от тях с прокурорско постановление е наложено задържане до 72 часа.

Работата по документиране на цялостната престъпна дейност продължава.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук