Общо над 4 килограма марихуана са били задържани при специализирана операция, проведена съвместно от ГДБОП и Окръжна прокуратура в Бургаско. В карнобатското село Смолник е била разбита организирана престъпна група (ОПГ), която не само е пласирала лекия наркотик, но и го е произвеждала професионално, оптимизирайки всички процеси по цялата верига от отглеждането до доставката при крайния потребител.

Това заявиха на съвместен брифинг окръжният прокурор Георги Чинев, наблюдаващият прокурор по делото Ангел Георгиев и комисар Ради Пенев – началник на отдел при Генерална дирекция борба с организираната престъпност. 

Групата, състояща се от трима човека, е била следена от началото на тази година. Активната дейност на престъпниците е започнала в края на март, като до момента са събирани доказателства за извършването на „удара“, който е бил направен вчера.

Двама от участниците, включително лидерът, са били задържани, а третият се намира в чужбина и до края на днешния ден ще бъде обявен за международно издирване, каза прокурор Ангел Георгиев, цитиран от Флагман.бг.

По време на брифинга не бяха изнесени подробности за това как точно е заловена групата. Но пък стана ясно, че лидерът на ОПГ-то от Смолник е бил познат човек в селото, който е притежавал животновъдни обекти и прилежащ към тях язовир. Именно тази инфраструктура е била използвана за база за престъпната дейност, като в помещенията отгледаната марихуана е била изсушавана и пакетирана, а впоследствие транспортирана до друго място, откъдето двамата участници са я взимали, за да я докарат до крайния купувач.

Общата стойност на иззетата марихуана е по документи 120 000 лв. Но на пазара тази сума се увеличава многократно, тъй като в престъпните среди канабисът се продава за суми между 15 и 30 лв. за грам. Така реалната стойност на открития лек наркотик възлиза на около 1 млн. лв.

„Трябва да се има предвид обаче, че само в рамките на миналия месец, същата група е пласирала още най-малко 5 килограма на пазара“, каза окръжният прокурор Георги Чинев.

Комисар Ради Пенев от ГДБОП обясни, че наркотикът е открит в една от сградите. С него са иззети още машини за пакетиране, машини за вакуумиране, електронни везни и още редица предмети, които да помагат на престъпниците, всеки от които е с богато криминално минало.

Двамата задържани са с наложена мярка задържане под стража за срок до 72 часа, а най-вероятно утре Окръжният съд в Бургас ще разгледа искането на прокуратурата тя да бъде променена в постоянна. Към момента обвинението е в начален етап и засега минава по чл. 321, ал. 6, познат още като този за „престъпно сдружение“.

„Това обаче е работно обвинение. По-рано днес при последващи претърсвания са открити още 500 грама марихуана. В понеделник, най-късно във вторник, ще са готови всички експертизи и е много възможно обвиненията да станат по-тежки.

Ако се стигне до обвинение за организирана престъпна група, лидерът може да получи до 13 години затвор, докато участниците – до 10 години“, каза наблюдаващият прокурор.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук