Престъпна схема за придобиване на свидетелства за правоуправление на МПС от курсисти, неявяващи се лично на изпити за правоспособност, неутрализираха служители от сектор „Икономическа полиция“ при ОДМВР – Бургас. Това съобщиха от полицията.

Организатор на схемата е 62-годишният К.Н. от Бургас – инструктор с частна школа, който използвал трети лица, за да се явяват вместо негови курсисти на теоретичните и практически изпити за придобиване на правоспособност за управление на МПС от категория „В“. 

Констатирано е, че само за няколко месеца през 2018 г. инструкторът К.Н. организирал няколко души, които се явявали вместо девет негови „курсисти“, обучавани по данни от „Автомобилна администрация“ в неговата частна школа. 

Установени и задържани са лица, явявали се вместо курсистите на организатора на схемата, както и лицата, поръчали на К.Н. въпросната „услуга“.

Неутрализирането на престъпната схема е осъществено след няколкомесечно наблюдение от страна на полицейските служители след проведена специализирана полицейска операция, организирана от сектор „Икономическа полиция“ при ОДМВР – Бургас и обхващаща територията на няколко областни дирекции (Бургас, Стара Загора, Шумен и Сливен). 

При нея организатора на схемата – К.Н. е задържан, извършено е претърсване на жилището му и ползвания от него автомобил – „Ауди“, с бургаска регистрация.

Установено е, че явяването на фалшивите курсисти е организирано, чрез използването на фалшиви (неистински лични карти), в които са посочени реалните данни на лицата, желаещи да придобият свидетелство за правоуправление, но с подменени снимка на третите лица, които се явяват вместо тях.

Организаторът на схемата – К.Н. е задържан за 72 часа, като след изтичането им, му е наложена мярка „постоянно задържане под стража“. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!