След като бе разбита група за строителни измами, ужилила с хиляди левове хора в цялата страна, продължават да се получават сигнали от измамени хора от въпросните "строители".

Четирима души са задържани за 72 часа. От Областната дирекция на МВР във Варна обявиха, че престъпната дейност е била замаскирана като строителна работа.

Окръжният съд във Варна уважи исканията на наблюдаващите прокурори от Окръжната прокуратура и определи четиримата мъже, привлечени като обвиняеми, да останат в ареста.

Те са обвинени и за измами, извършени след предварителен сговор и в големи размери като продължавани престъпления, както и за различни видове изнудване.

Междувременно продължават да валят сигнали от потърпевши граждани. При обиските и претърсванията са намерени още документи и договори.

„След репортажа Окръжната прокуратура във Варна се ангажира с проверка на три досъдебни производства и няколко преписки, водени към онзи момент. Формиран беше екип от наблюдаващи прокурори, който  е взел решение да се започне разследване.

Допълнителните сигнали след репортажа са приобщени към материалите по делото. Ако бъде доказана вината на задържаните, те ще получат тежки наказания”, обясни пред Нова ТВ окръжният прокурор на Варна Радослав Лазаров.

Как точно действат измамниците? 

Пускат обяви за ремонти на покриви за доста прилични пари, а след това бригада отива и разваля умишлено целия покрив. Стига се и до сплашване, ако хората се възпротивят да платят.

Групата е действала най-малко две години. Почти всички задържани са криминално проявени за измами.

Обещавали са строителни работи не само в област Варна, но и извън нея. Договаряли са се за определени цени, поемали са отговорности за ремонти на покриви и огради, но впоследствие са променяли условията или не са ги изпълнявали. Предстои експертизи да изяснят на колко възлизат щетите за потърпевшите.

Националната агенция за приходите проверява общо 40 граждани и свързани с тях фирми по подозрение в участие в престъпната група. Към момента НАП извършва общо 7 ревизии, 11 проверки за съпоставка на доходи и имущество на физически лица и 29 контролни производства за установяване на факти и обстоятелства.