Над 21 милиона обезщетения ще поискат пострадали жители на Галиче от скандалния кмет Ценко Чоков. Те подготвят индивидуалните си искове на максималната стойност, тъй като в повечето случаи става дума за опит за убийство. По закон всеки индивидуално може да поиска по 700 хиляди лева от Чоков. За 23 февруари, когато е насрочено началото на процеса, са призовани 30 пострадали души, които ще потърсят обезщетенията си, информира столичен ежедневник. 
"Има случай на изнасилен и запален човек, както и умишлен палеж на къща с 4 деца в нея. Някои от пострадалите са клани с брадви, други са останали без домове, след като къщите им са били съборени неправомерно", обясниха юристите. Те са категорични, че повечето случаи на побои могат да бъдат разглеждани като опит за убийство и затова общата сума от исковете ще надхвърли 20 милиона.

Скандалният кмет на врачанското с. Галиче и бандата му се изправят на подсъдимата скамейка пред специализирания съд в края на месеца. Малко преди Нова година спецпрокуратурата внесе окончателния си обвинителен акт срещу Чоков и още седем от групата. Срещу арестувания в края на май м.г. Ценко Чоков са повдигнати пет тежки обвинения. Той е уличен като тартор на организираната банда, която се занимавала с лихварство, отвличане, побой и палежи.

Синът му Мартин Чоков също е с повдигнати обвинения за участие в бандата, лихварство, отвличане и побой. Освен това той е обвинен и в заплаха за убийство.
Обвинения за участие в групата са повдигнати на Иван Тодораков, Димитър Каменов, Иван П. Тодораков, Касъм Касъмов и Васил Филиповски. Част от тях са привлечени като участници в конкретни престъпления на групата.

Докато разследващите събират доказателства срещу бандата, Чоков прекара по-голямата част от времето в болницата към затвора заради проблеми с таза и клаустрофобия. Медицинските му документи били издадени от местен доктор в село Попица, откъдето е родом един от адвокатите му. На базата на този документ Чоков се опита и да излезе от пандиза, но съдиите отказаха да го пуснат. Това докарало до истерия големия син на Чоков - Спас, който е на свобода.

Той напъдил всичките си работници и започнал да заплашва потърпевшите, че когато баща му излезе на свобода, "ще оправи всички", разкриха изплашени жителите на Галиче. Те са се покрили по къщите си и се страхуват дори от срещата очи в очи със скандалния кмет.

Учителки от детската градина в Галиче са били изнудени да протестират в подкрепа на Ценко Чоков, твърдят местни жителите. Те били накарани да оставят невръстните дечица само на една лелка и да излязат на улицата в контрапротест. Духовете в Галиче бяха разбунени заради вероятността специализираният съд да освободи Ценко и Мартин, но това не се случи. Две от учителките в детската градина си пуснали отпуски във въпросния ден, след което били заплашени с уволнение за това, че не подкрепили кмета.