След едногодишни проверки Комисията по финансов надзор и НАП не откриха извършени нарушения от фирмата "Градус" АД, информира БНТ.

Миналала година бизнесменът Светослав Илчовски обвини бившите управляващи от ГЕРБ в рекет и злоупотреба с власт, като многократно спомена, че в това е замесен и директорът на "Градус" Иван Ангелов.

Казусът стигна до парламента, а от фирмата заведоха редица дела срещу Светослав Илчовски. Още тогава бяха назначени и проверките от КФН и НАП. Днес от "Градус" изпратиха съобщение до медиите за резултатите от тях:

"Заключението на Комисията за финансов надзор е, че „не са установени нарушения на приложимите към дейността на „Градус“ АД изисквания на Закона за публично предлагане на ценни книжа, Закона за Комисия за финансов надзор и нормативните актове по прилагането им.

"Градус" АД погва Илчовски и друг бизнесмен с дела за милиони

Паралелно с проверката на Комисията по финансов надзор, през последната една година в дружествата от групата на "Градус" бяха извършени множество проверки и от Националната агенция по приходите, където не са установени съществени несъответствия в данъчната и счетоводна документация или нарушения на данъчното законодателство от проверяваните компании.

Констатирани са несъществени такива, които са отстранени в хода на проверките. В нито един от докладите на НАП не е констатирано разминаване между фактически и документално установеното.

"Градус" АД винаги се е уповавала на българското законодателство и компетентните регулаторни органи. Смятаме, че след публикуването на резултатите от едногодишните проверки, проведени според цялата строгост на закона, безупречният имидж на компанията е потвърден и всички манипулативни твърдения се оказват клевети.

Черни облаци над главата на Илчовски, съдят го за над 15 милиона лева заради...

Надяваме се, със същата строгост и ентусиазъм, държавните институции да преследват тези, които посредством спекулации ощетиха акционерите на компанията с милиони левове. Призоваваме в бъдеще българският парламент да не се използва като трибуна за непроверени и лъжливи твърдения, а да бъде дом и пример за законността в страната.

В тази връзка „Градус“ АД информира, че както досега, така и в бъдеще, ще използва всички законови средства да защитава интересите на своите акционери, както по съдебен път, така и чрез сезиране на компетентни органи при случаи, в които лица ощетяват нашите акционери и уронват престижа на компанията."