14-годишната Ваня Гьорчевска, която беше намерена мъртва в околностите на Скопие, е отвлечена на излизане от дома си на входа на жилищната сграда. Това стана ясно по време на пресконференция на министерството на вътрешните работи на Северна Македония, съобщава „Вечер“.

Ръцете и краката ѝ били завързани, тя била сложена в спален чувал и в багажника на автомобил. Както по-рано стана ясно, автомобилът е краден „Ситроен“.

Момичето е изведено от Скопие, а по-късно е убито.

Похитителите били информирани предишната вече от бащата на момичето, че то ще ходи на училище само, както и кога излиза. Ваня е отвлечена с цел майка ѝ да бъде изнудвана за пари, но скоро след това е убита с пистолет.

По случая са задържани пет души, единият от които е бащата. Според разследващите, той искал да вземе парите от продажбата на апартамент, която наскоро била извършена от майката на ученичката. За целта наел хора да отвлекат дъщеря им.

Отвличането на 74-годишния Панче Жежовски няма връзка със случая, но поради неразчистени сметки с един от заподозрените неговият автомобил е бил използван при похищението. Той е имал дълг към Люпчо Палевски – Палчо в размер на 500 евро. Затова бил отвлечен и му била взета колата. Тя е била намерена опожарена по-късно. 

Палевски е избягал и се издирва. Според началник на прокуратурата в Скопие, избягалият заподозрян е този, който е "изстрелял патроните" по Ваня. Той се сочи за главния организатор на отвличането.

„Основният организатор и изпълнител, който убил с пистолет тийнейджъра на 27 ноември, според установените до момента доказателства, някъде около 10 часа, уплашен от уликите, които полицията може да намери при започналото вече разследване след първия сигнал за извършеното престъпление. Мога да обещая, че аз и институцията ще направим всичко, за да изправим този човек или този изверг под отговорност веднага щом стъпи на наша земя“, каза вътрешният министър Оливер Спасовски.

Той съобщи, че се върви по следите на организатора, който избяга от страната първо в Белград, а след това замина за България. За него ще бъде издадена международна заповед.

Претърсиха църкви, мазета и Вардар заради 14-г. Ваня - следа от нея няма

Люпчо Палевски – Палчо е бивш строителен магнат, бивш президент на градската организация на партия СДСМ в Скопие, собственик на седмичника „Старт“, автор на подкаст в „Инфомакс“ и основател на партия „Десна“, пише македонският „Курир“.

На 1 декември, същия ден, когато избягал от страната, заподозреният за убийствата на Ваня и Панчо публикува съдържание в профила си във Фейсбук.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук