Разследва се сигнал за отровени белоглави лешояди и скален орел в Искърското дефиле. Две от мъртвите птици са били с предаватели, а отровата е била заложена в труп на теле, съобщава bTV.
 
Четири белоглави лешояда и един скален орел са намерени мъртви в рамките на четири дни. По-късно е открита още една умряла птица  лешояд.
 
Природозащитниците алармират за екологичен проблем, тъй като броят на отровените животни от защитен вид може да се окаже много по-голям.
 
Белоглавият лешояд е от хищните птици, които са под най-строга защита, защото е вид, който е изчезнал от много райони на България.
 
Всичко сочи, че животните са били отровени с пестициди. Хищните птици вероятно са се хранили със заразено месо.
 
Белоглавите лешояди живеят на групи – гнездят и се хранят заедно, това е и причината за отравянето на птиците от един и същи вид. Специалистите напомнят, че това са птици, които много бавно се възпроизвеждат.
 
Птиците от изчезващия вид в района на Врачанския балкан са едва 70.
 
Органите на реда продължават огледите на терен.
 
„За нас няма съмнение кой е извършителят, очакваме полицията да си свърши работата”, коментира Ивелин Иванов от „Зелени Балкани”.
 
Той уточни, че труповете на отровените животни са в Националната лаборатория на БАН и се очаква информация какъв химикал точно е използван.
 
Иванов напомни, че преди две години е имало подобен случай в Кресненското дефиле, когато са били отровени 25-30 птици. Доказано беше кой е извършителят, но няма наказани, уточни той.