По-ниска присъда поискаха бившият полицай Йордан Пацев и баща му Петър Пацев. Те получиха затвор от по 10 г. за убийството на рома Камен Щерев – Шабана. Прокуратурата настоява първоначалните присъди да останат същите и да не се намаляват. Доказано е, че бащата и синът са причинили смъртта на Шабана. Двамата подсъдими измениха защитната си позиция. Досега бащата поемаше видната, а на предходното заседание - синът.
След 3 г. Пацеви започнаха с думите „Сега ще ви кажем истината”. Доказано е, че са нанасяли такива удари на жертвата, че са причинили смъртта му. Пребили са го от бой, защото Щерев бил запалил огън от автомобилни гуми, а димът им пречел.

Йордан Пацев дори извадил полицейска палка и е налагал Шабана с нея, припомни прокурорът. Това, че Щерев ги е нарекъл „Гяури” и ги е псувал е било равносилно на самоубийство за него.

Направена е била ексхумация на тялото заради твърденията, че остеопороза е причинила смъртта. Вследствие на повторната аутопсия е доказано, че Щерев е имал счупена гръдна кост, от което се е развила мастна емболия и всъщност тя е причинила смъртта на жертвата.
Защитниците на двамата Пацеви – Константин и Йордан Давчеви в защитната си теза изтъкнаха това, че бащата и синът са били афектирани, тъй като ромът ги нарекъл „гяури” и псувал Пацев - старши на майка.

Малко преди това обаче бабата починала, а в деня на разпрата Пацеви се връщали от гробищата, където правили помен на жената.

Двете вещи лица, които са правили психологична експертиза на обвиняемите, бяха категорични, че в момента на побоя над Щерев бившият полицай и баща му, който е бивш олимпийски шампион по гребане, не са били в състояние на афект, а просто са били ядосани. Те са можели да контролират действията си.

Както БЛИЦ съобщи клошарят издъхна след побоя, нанесен от Пацови, след като избягал ромът припаднал, бил закаран в болница и там издъхнал. 

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ