Едва 22% от извършените джебчийски кражби са разкрити. Това показват данни от Главна дирекция „Национална полиция“, цитирани от в. Монитор.

Престъпленията от този вид бележат значителен спад от 33% от началото на годината до края на месец октомври. Броят им за този период е 850, в сравнение с 1272 от първите десет месеца на 2018 г. Въпреки това обаче разкриваемостта остава ниска.

Причината за това е, че трудно може да се докаже извършителят на криминалното деяние. Джебчийте действат тихомълком и трябва да бъдат хванати в момента, в който отнемат портмонето или чантата на жертвата, а когато бъдат заловени, заявяват, че са намерили парите на земята и органите на реда не могат да докажат по никакъв начин, че това не е вярно.

Най-често този вид кражби се извършват на места като молове, големи магазини, пазари, обществения градски транспорт, също и в заведения, където се краде от оставени на закачалка без охрана връхни дрехи или чанти.

Джебчиите атакуват на „Черния петък“
Големите разпродажби като „Черен петък“ са сред най-предпочитаните дни за атаки от джебчии, които се възползват от навалицата, както и от разсеяността и невниманието на хората около празниците. От полицията подчертават, че джебчийските кражби се извършват по всяко време на годината и на всяко място, но е факт, че струпване на подобни престъпление има най-вече при тълпи в търговски обекти и храмове около светлите християнски празници като Коледа и Великден.

Празниците наближават и ето как ще почиваме

Те очакват, че потребителите носят големи суми пари в себе си за подаръци за близките си. Празничното настроение и коледните емоции също така намаляват бдителността на гражданите, като от това може да се възползват именно джебчиите, предупреждават от полицията.

Най-много подобни кражби се регистрират в градовете София, Бургас, Велико Търново и Пловдив, а често извършителите не се различават от обикновените клиенти в търговските обекти. Крадците най-често са от провинцията или от други балкански държави, но престъпната си дейност извършват предимно в столицата и по-големите градове.

От полицията съветват гражданите да имат постоянен надзор над личните си вещи, за да се избегнат подобни кражби. Те препоръчват на хората да не си записват на лист и да не носят ПИН кодовете си в чантата или в портмонето, където държат дебитните или кредитните си карти.

Съветва се да не се използват цифри от ЕГН-то за ПИН код, защото крадците се възползват и от останалите документи в портмонето, като често те пробват комбинации от цифрите от ЕГН, за да отключат картата и да теглят пари.

Училище за обирджии в Горна Оряховица
Според разказите на местни стари полицаи в горнооряховския кв. Калтинец, където е Меката на телефонните измамници, има училище за джебчийки.

Там бащите водят малките си дъщери и те се обучават как да крадат. След това онези, които покажат най-добри умения, се пускат на "специализация" по улиците в Търново. И ако покажат уменията си, стават гордостта на рода и освен това се харчат много скъпо за булки.

В Търново действат в група
Във Велико Търново през последните години джебчийските кражби намаляват. Една от причините за това е, че големите ромски кланове от Самоведене и Горна Оряховица, които подготвяха и изпращаха мургавите крадли на печалба в старата столица, се преориентираха и вече ги изпращат към европейските страни.

Тук идват предимно индивидуални джебчийки, които са мултифункционални, три в едно. В зависимост от ситуацията те могат да бъдат джебчийки, да гледат на ръка или карти за 20 лв. или да въртят френска любов в храстите по парковете за същата цена.

Класическата схема, по която действаха обиграните джебчийки в Търново, които сега заработват успешно в чужбина, е да се движат в пакет по 2, 3 или дори 4. Първата минава и с ловко движение отваря чантата на жертвата, която най-често я носи през рамо. Втората върви на няколко метра след нея, минавайки с два пръста бърка и изважда отвътре портмонето.

След което вади отвътре парите и ги дава назад по веригата на третата. А самото портмоне веднага изхвърля, за да не бъде открито като улика у нея. Тази третата жена в повечето случаи е по-възрастна и държи в ръцете си бебе. Тя скрива парите в пелените на бебето или в пазвата си, където е доста трудно да бъде пребъркана.

Така, ако обраната жена се усети и започне да вика, дори и да дойде полиция, в повечето случаи задържаната е втората по веригата, у която няма ни пари, ни портмоне. А жената с бебето и парите тихомълком се изнася встрани.

Добре облечени „професионалистки“ шетат по празниците
Млади и добре облечени девойки, които вървят една до друга и носят големи дамски чанти. Така изглеждат напоследък джебчийките, които тарашат клиентите на магазини в големите търговски центрове, разказаха криминалисти.

Момичетата не са от малцинствата и по нищо на външен вид не им личи, че са крадли. Често пъти те са придружавани от по-възрастна жена, която ги чака на няколко метра пред магазина, за да им вземе "печалбата".

Понякога двойките крадци са сформирани от момиче и момче, които се правят на влюбени. Те могат да бъдат разпознати лесно, ако започнат да се блъскат или да побутват някой клиент в мола. Това често става пред пробните, като се правят, че уж много бързат. Така клиентът, който излиза или влиза в пробната и е натоварен с няколко ката дрехи, за част от секундата може да остане без портфейл, мобилен телефон или скъпи очила.

Когато ужиленият се обърне към управата на магазина с апел за помощ, обикновено получава отказ и съвет да се обърне първо към полицията, преди да иска да види камерите за видеонаблюдение. В масовия случай на хората просто не им се занимава и се отказват да подават жалби в районното полицейско управление.

"Откраднаха ми скъпи очила за около 700 лева. Излизах от пробната и в мен се блъсна младеж, който беше много добре облечен и не беше ром. Минута по-късно установих, че слънчевите очила ми липсват. Веднага се върнах до пробната, където се засякох със същия младеж. Той беше толкова любезен, че дори ми съдейства да търсим заедно изчезналите ми очила.

Естествено, че не ги открихме. На момента изобщо не се усъмних в него. Няколко часа по-късно, когато вече бях мислил много по въпроса как са изчезнали очилата ми, се сетих, че именно този добре облечен и любезен младеж се беше блъснал в мен на излизане от пробната. Не получих абсолютно никакво съдействие от този магазин в мола. Дори ми се подиграха", се оплака пловдивчанин.

Бум на кражби по морето
Летният сезон е магнит за всички крадци и обирджии край морето. Освен местни "знаменитости", в курортите и туристическите градове и села пристигат и гастрольори. По 5-6 кражби на туристи по Добруджанското Черноморие на седмица регистрират в ОД на МВР, твърдят криминалисти от Добрич. Най-много са набезите в хотелски стаи на първия етаж, кражби от колите по паркингите в близост до плажа и във вилните зони на Балчик, Каварна и Шабла. Крадците не подбират националността на жертвата, но най-често потърпевши са чужденците. Туристите олекват обикновено с пари, часовници, мобилни телефони, таблети, документи.

Хит този сезон в Добричко са обирите от паркирани автомобили край плажовете. Колите се разбиват със специализирани устройства или ключалките направо се трошат, докато собствениците им плажуват. Крадците прибират всичко, което намерят не само в купето на автомобила, но и в багажника. Статистиката сочи, че най-много са разбитите автомобили край малките и закътани плажове или места за къмпингуване, а сред потърпевшите най-много са румънците.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!