Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) днес поиска от България да не екстрадира арестуван грузински гражданин, издирван за кражба от Иран, където може да бъде наказан с удари с камшик. Това съобщават световните агенции.

Мъжът е заподозрян в кражбата на 50 000 евро от обменно бюро в Техеран, като му беше издадена червена бюлетина от Интерпол и беше арестуван на Летище София през 2016 г.

България прие да изпълни искането за екстрадиция, представено от Иран. В него се казваше, че мъжът ще бъде осъден на затвор, ако съдът признае вината му. Иран освен това уверява, че грузинецът няма да бъде измъчван или подложен на нехуманно отношение.

В решението на съдиите от Европейския съд за правата на човека, прието единодушно, се подчертава, че иранският Наказателен кодекс предвижда телесни наказания в случай на кражба. Така че има риск грузинецът да получи като наказание до 74 удара с камшик – факт, спестен от иранските власти.

Съдът припомня, че иранските власти неотдавна са заявили открито в отговор на доклад на ООН, че смятат удрянето с камшик за законна форма на наказание, която, според тях, е била „зле интерпретирана от Запада”.

Ислямската република не е подписала Конвенцията на ООН срещу мъченията. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!