Отново лъжлива реклама заля социалните мрежи и интернет пространството. Този път в нея се оказа “замесен” и доайенът на кардиолозите у нас проф. Младен Григоров, информира "Труд".

Познатата, както в България, така и в чужбина, лъжлива схема с хранителни добавки и лекарства, които се рекламират с фалшиви персонажи - лекари и доволни клиенти, се прилага и за хапчета за безопасно прочистване на кръвоносните съдове.

Лекарството се казва “Cardio NRJ” и заедно с рекламата е публикувано огромно “интервю” с известния лекар.

“Българският кардиолог изненада целия свят с тайната за безопасно прочистване на кръвоносните съдове” - така звучи масираната и спонсорирана реклама във фейсбук.

Когато я отвориш, тя препраща към сайта “kosherbag.com”, който пък направо те зарибява с новината: “Възрастта не е пречка в живота ни.

Академик разкри тайната как да постигнем отлично здраве и дълголетие”. Описва се и биографията на професора, титулуван от сайта като академик.

Следва гръмко заявление, че е изобретил иновационен метод за лечение на хипертонията и сваляне на високото кръвно налягане.

С неговия “метод” освен пречистване на кръвта, могат да се лекуват и много други смятани за неизлечими заболявания, се твърди още.

Потърсен за коментар на тази новина, професорът веднага отрече достоверността ѝ. “Публикуваното интервю с мен е фалшиво, никога не съм разговарял с тях. Възможно е да става дума за медикамент, опасен за живота и здравето на хората, защото ги отказва да приемат истински лекарства срещу атеросклеротичния процес.

Въпросното “лекарство” претендира, че изчиства всички кръвоносни съдове от атеросклеротичните плаки, което е пълен не само медицински, но и биологичен абсурд.”, категоричен бе известният кардиолог. Той напълно отрече да познава и да знае нещо за този медикамент.

Светилото в кардиологията дори сподели, че вече е получил много обаждания от известни и уважавани хора у нас, които са се хванали на рекламата, но все пак са решили да се допитат до него. “Дори ме питаха да си купят ли повече флакони, представяте ли си?!”, възмути се той от наглостта на разпространителите на тази менте реклама.

Оказа се, че десетки българи са намерили телефона му, и също са го затрупали с обаждания в последните няколко дни. Една жена дори успяла да го ядоса, като започнала да му търси сметка как да си върне парите, разбирайки, че медикаментът е фалшив.

Твърди се, че въпросното “лекарство” не било прието в аптеките в България, заради искани рушвети. “Това са нагли лъжи! Нямам нищо общо с тези бандити!”, заяви проф. Григоров.

Атеросклерозата е най-големият проблем в кардиологията. След като имаме 68% смъртност от сърдечно-съдови заболявания, повече от половината са от атеросклероза.

“В случая ние обезоръжаваме тези хора с някакви глупости за лекарство-чудо, вместо болните да се оперират, да отидат на инвазивна кардиология, или да взимат лекарства, които се знаят, че помагат”, сподели още кардиологът.

Зарибяването на много хора, превърнали се в лапни-шарани продължава. Професорът посочи, че вече е дал сигнал в полицията, уведомил е Прокуратура и ГДБОП, а молбата му е да се даде гласност на тази измамна реклама, за да може хората да не поддадат на недостоверна информация.

Той е убеден, че трябва да има реакция и от Министерството на здравеопазването.