Повечето жители на София, макар да не са кинозрители, разбраха че Кино Арена Запад и Кино Арена Младост са затворени и се питат защо. Обясненията в някои национални вестници са несъстоятелни, целят единствено да заблудят драгите зрители и така да прикрият далаверата в придобиването на безценица на двата апетитни имота, намиращи на са топ места в столицата.

Към настоящия момент, и двата най-големи, и най-модерни мултиплекса в страната: Кино Арена Запад (гр.София, район „Илинден", бул."Тодор Александров" 64) и Кино Арена Младост (гр.София, район „Младост", ж.к."Младост"4) са затворени по нареждане на уж „американски инвеститор", който чрез сплашване и натиск върху съответните съдебни и държавни органи се стреми по-бързо да заграби въпросните имоти.

В случая става въпрос за симулативно производство по реда на Закона за особените залози. Тази симулация е разиграна между две свързани лица, имаща за цел само и единствено да се заобиколи закона и да навреди на „КИНО АРЕНА" ЕООД. Имената на заложния кредитор и залогодателя са почти идентични, а именно „Лето Инвестмънт" АД и „Лето Инвест" ООД. От извършена справка в търговския регистър се вижда, че заложния кредитор „Лето Инвестмънт" АД и залогодателя „Лето Инвест" ООД имат едно и също седалище и адрес на управление, а именно: гр. София, ул. "Княз Александър I", №4, ет.4.

Нещо повече и заложния кредитор „Лето Инвестмънт" АД, и залогодателя „Лето Инвест" ООД се управляват и представляват от три едни и същи физически лица, а именно Христо Илиев, Патрик Томас Мабри и Джейсън Брайън Страмел. Целта на това производство е не да се удовлетвори заложен кредитор, а да се заобиколи по най-груб начин закона, като се навреди на действителния и законен владелец на недвижимите имоти, а именно третото лице „КИНО АРЕНА" ЕООД.

Абсурдът в случая е пълен, тъй като съгласно законодателството „съдебният изпълнител въвежда заложния кредитор и посочения от него управител в помещенията, в които се намира управлението на предприятието". Седалището и адреса на управление обаче нито на „КИНО АРЕНА" ЕООД, нито на залогодателя „Лето Инвест" ООД се намира на адреса на имотите. Адреса на управление на залогодателя е същият и като на заложния кредитор, а именно гр. София, ул. "Княз Александър I", №4, ет.4. Видно е, че ако се спазваше закона съдебният изпълнител следва да въведе кредитора в собствения му адрес, а именно на гр. София, ул. "Княз Александър I", №4, ет.4. В случая обаче съдебният изпълнител го въвежда на адреса на двата мултиплекса в Запад и Младост.

Кой всъщност е новият инвеститор, така горещо подкрепян явно и тайно у нас?

Лето Инвест и Лето Инвесхмънт: Като краен собственик на 90% от капитала са люксембургски дружества и такива на Каймановите острови. Другият собственик е Христо Теодоров Илиев (за справка в Уикипедия - български предприемач, почетен консул на Република Мавриций в България), чрез дружеството си ЕЙ ДЖИ КЕПИТЪЛ АД.
Въпросните т. нар. американци, регистрирани на Каймановите острови са: APOLLO EUROPEAN PRINCIPAL FINANCE FUND III (Master Dollar B) и APOLLO EUROPEAN PRINCIPAL FINANCE FUND III (Dollar A)

Каква е информацията* за „активностите" на Аполо от статии в New York Post, Financial Times, Reuters и Bloomberg? В момента фирмата е съдена за предполагаеми злоупотреби от своя дъщерна фирма - застрахователното дружество Athene Holding. Аполо основават през 2009 Athene Holding, занимаваща се със застраховки живот и пенсионни фондове, осигуряващи на клиентите й годишни ренти.

Интересна е структурата на фирмата. Аполо са собственик само на 10% от фирмата, но имат 45% управленски вот и менажират фирмата. Схемата е следната: Аполо създават, независимо от себе си, инвестиционно колело, което да обслужва Athene Holding и да изкупува distressed asses (проблемни активи) в портфолиото на Athene. За всяка сделка Аполо получават комисионна, при което Athene Holding започва главоломно изкупуване на активи, което достига $130 милиарда.

През 2017 Аполо взимат $318 мил., а през 2018 взимат $400 мил, което се равнява на 1/3 от всички мениджърски комисионни на фирмата и превръща Athene Holding в cash cow (дойна крава) за кеш на Аполо The Central Laborers Pension Fund, акционер в Athene Holding, стартира дело във Върховния съд на в Ню Йорк срещу Аполо. Становището е, че Аполо използват позицията си във фирмата да си надписват комисионни по „екстравагантни договори", с които взимат по няколко стотин милиона годишно над това, което им се полага и ТThe Central Laborers Pension Fund  искат да върнат парите, с които са ощетени другите акционери.

Athene Holding е свързана с още един скандал около Аполо. Caldera Holding, основано от Имран Сидики, бивш служител на Аполо, е завел дело във върховния съд в Ню Йорк за нанесени загуби в размер на $1.5 милиарда, заради оказване на натиск върху инвеститори и клиенти с цел нанасяне на вреда на Caldera Holding. Историята е следната: Имран Сидики основава Caldera Holding, застрахователна фирма конкурентна на Athene Holding. Нещо, което никак не се харесва на Аполо и завеждат дело в нюйоркския съд срещу Имран Сидики за нарушена non-comprete клауза. Делото е спечелено от Имран Сидики. Големият разрив се случва при опитите на Caldera Holding да закупят American Equity Investment Life. Аполо използват правни и търговски хватки за повдигане на редица лъжливи обвинения срещу Caldera Holding, с което да стопират бизнес операциите на фирмата.

В допълнение към това има обвинения срещу Аполо за използване на търговско влияние за притискане на компаниите, които искат да правят бизнес с Caldera Holding. Делата между двете застрахователни дружества продължават, като единият от големите въпроси е съдът, който ще решава диспута. Имран Сидики иска американския съд да реши диспута, но Аполо използват правни хватки въпросът да се решава от съда на Бермуда.

При такава информация можем да се досетим какво „оздравяване на банковата система в България и нейната стабилност" може да се очаква. Изкупуването чрез светкавичен таен търг на дълга на 30% от неговата стойност не е с цел инвестиции в кината, които са затворени, които си имат работещ бизнес и в които инвестициите никога не са спирали от страна на Кино Арена. Методите на „Аполо" са известни.

През 2013 г. Аполо извършват измама със сделка дълг срещу акции. През 2007 започват да изкупуват дългове с намаление на една от големите европейски логистични компании Ceva Logistics AG, със седалище в Швейцария. През това време служителите на СEVA със знанието на Аполо били притиснати да инвестират $20 мил. във фирмата под формата на закупуване на акции под заплахата, че ще загубят работата си, но обещанието, че фирмата е стабилна и инвестицията ще им се възвърне до 15 пъти.

Цялата операция трае до 2013 г., когато Аполо правят сделка debt-for-equity -сделка за реструктуриране на фирмата, при която целият им дълг се обръща в собственост на фирмата, а стойността на закупените акции от служителите се обезценява до нула и те губят своите спестявания. Служителите на СEVA водят и до днес дело за нарушен  у. Делото се води пред „Комисията по ценни книжа и борси на САЩ".

Същата тази комисия през 2016 г. глобява Аполо $52,7 мил. за злоупотреба с комисионни от инвеститори, която е най-голямата глоба досега за такъв тип престъпление. Част от злоупотребите включват подаръци за любовници на банкери в Аполо, които са били заплащани с пари от пенсионни фондове, за които са отговаряли Аполо.

Сега България е поредната дестинация за същия модел „инвестиции". Но тук услужливо пропищяваме, че законният собственик иска да запази имуществото си от безскрупулния „инвеститор".  Обвиненията към  Кино Арена всъщност се отнасят за самите т.н. инвеститори. Както виждаме, те имат дълъг опит в опознаването на законите, вратичките и възможностите в дадена държава, но когато им се даде отпор и в отговор на тяхната игра, законният собственик започва да защитава интереса си, спазвайки закона, той се превръща в мошеник. И така стигаме до ситуацията, в която крадецът вика дръжте крадеца.  Защото интересът на така наречения „американски инвеститор" не е да управлява   и   развива   въпросния   кинобизнес,   а   точно   обратното.   Цели   бързото разрушаване на двата мултиплекса и застрояването на терените с нови жилищни и офис сгради. Т.е. да бъде унищожен вече развит и от широк обществен интерес бизнес, който плаща данъци в родната България, за да се облагодетелства друг, меко казано неясен.

През годините много пъти ни е била пробутвана тезата за чуждия инвеститор, а в последствие се е оказвало, че става въпрос за български пари и интереси замаскирани, зад уж чужди компании, които са се оказвали обикновени офшорки.

Още по-срамното е, че съдиите от Окръжен съд в Стара Загора се уплашиха от няколко поръчкови статии в малотиражките от кръга "Капитал" и вкупом си направиха отвод от съдебния казус. Интересно защо е този страх на магистратите, които по дефиниция са неприкосновени или просто се стреснаха, че могат да се лишат от щедро спонсорираните семинари на една чуждестранна фондация?

И в двата случая губещ е българският бизнес!

Питаме се инвестиционният климат в България допуска ли милионни частни инвестиции от началото на 21 век и с широк обществен интерес да бъдат унищожени и на тяхно място да се настани „друг инвеститор"? Кината Арена са национално представена киноверига, която е направила и не спира да прави огромни инвестиции в строителство на модерни мултиплекси и оборудване с най-нова кинотехника.

Голяма част от филмите, които се показват в тях са американска продукция. Излиза, че в България ще противопоставяме едни американци на други американци? Уникално, нали? Усещате ли мириса на корупция?
 

*Източници:
https://nypost.com/2017/08/04/leon-blacks-apollo-global-sued-over-alleged-fraud/
 https://nypost.com/2016/08/24/apollo-to-pay-52m-for-misleading-investors-on-fees/
 https://nypost.com/2017/12/16/judge-skeptical-of-partnership-claims-in-apollo-global-suit/
 https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-04-18/apollo-draws-fury-from-small-time-
investors-who-lost-everything
 https://nypost.com/2016/01/3Q/ex-managers-of-ceva-logistics-ask-sec-to-look-into-abuse-
of-fiduciary-responsibility/
 https://www.ft.com/content/edf0c402-861c-11e8-a29d-73e3d454535d
 https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-10-12/leon-black-s-apollo-money-
machine-sparks-wall-street-blood-feud
 https://www.reuters.com/article/us-apollo-glo-mgmt-lawsuit-caldera/apollo-global-ceo-
leon-black-sued-by-caldera-holdings-idUSKBN1K30BV
 https://www.ft.com/content/06438914-9926-11e9-8cfb-30c211dcd229