Поредица от жестоки убийства на жени в Турция през последните дни потресе турското общество. Разкриването на поредното зверство срещу млада студентка е повод тази сутрин темата да е водещ акцент на турския печат.

"Нека свърши този ужас", призовава в заглавие в. "Джумхуриет" и коментира, че "страната се е превърнала в ад за жените".

Последната жертва е 27-годишната студентка Пънар Гюлтекин, обявена за изчезнала преди няколко дни в егейския окръг Мугла. Тялото й беше намерено вчера в гориста местност, а за убийството й бе задържан мъж, който твърди, че е имал извънбрачна връзка с нея и я е убил в пристъп на гняв.

"Джумхуриет" напомня и за друго убийство на жена в последните дни - това на 40-годишната Севтап Шахин. Тя избягала от съпруга си насилник само дни след брака им миналата година. След 60 жалби, внесени в полицията, срещу мъжа е издадена ограничителна заповед. Дори това не спасява обаче Севтап. На 15 юни тя изпада в кома след опит да бъде удушена от съпруга си, а три дни по-късно умира.

"Не мъжете, а манталитетът убива", коментира "Джумхуриет" и допълва, че безнаказаността и политиците окуражават мъжете насилници.

"Такова насилие няма и във филм на ужасите", отбелязва в. "Тюркийе" във връзка с убийството на красивата студентка. Вестникът окачествява като "чудовище" извършителя на убийството - семеен мъж, баща на едно дете, с когото Пънар е имала връзка.

Мъжът е признал с подробности как е извършил убийството. Първо пребил студентката, после я удушил, поставил тялото й във варел, залял го с бензин и го запалил. След това заровил трупа и го залял с бетон, изрежда "Тюркийе" стъпките на убийството и прикриването на следите.

"Карар" отбелязва, че в период, когато се дискутира Истанбулската конвенция срещу насилието над жените, поредицата убийства са вдигнали на крака турското общество. Женски организации и неправителствени групи призовават за спешно прилагане на мерки, които да възпрат насилието, посочва вестникът.

Същото издание разказва историята и на трета жертва, убита от мъжа си през последните дни - майката на шест деца Фатма Алтънмакас от окръг Муш, Източна Турция. На 12 юни тя подала жалба в жандармерията, че е била заплашвана и изнасилвана многократно от брата на съпруга си. Виновникът бил задържан за кратко и пуснат на свобода на 14 юни. В същия ден по-големият му брат убива съпругата си с два изстрела.

"Всички сме отговорни", пише в заглавие по темата и в. "Айдънлък" и цитира думите на лидера на Патриотичната партия Догу Перинчек, който заявява, че отговорност на държавата и обществото е да бъде сложен край на убийствата на жени в Турция.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!