Защо тези седем обвиняеми са в ареста и им се иска мярка „задържане под стража”, а другите обвиняеми са пуснати под гаранция? Това попитаха адвокатите на седмината митничари от „Лесово”, на които Специализираната прокуратура днес поиска най-тежката мярка за неотклонение.
Петима от тях живеят в Бургас – Донка Георгиева, Христо Костов, Антон Димитров, Росица Янкова и Пламен Петров. Веселин Сидеров е от Свиленград, а Георги Гинчев – от Сливен. Повечето са на възраст между 40 и 55 години. Най-млад е сливналията Гинчев, който е на 38. За масовия арест на „Лесово” съобщи първо БЛИЦЗа четирима от обвиняемите бяха представени епикризи за различни болести. Един от тях дори има онкологично кожно заболяване – лимфом. Адвокатът му Румен Димитров специално поиска да не изнасяме името му, тъй като според него става дума за лични данни. Той изтъкна пред съда, че оставянето на подзащитния му в ареста може да се отрази много зле на здравословното му състояние. Освен това обвиняемият се грижел за баща си, който бил 100% инвалид. Това била още една причина той да не опитва да се укрие.

Обвиняемата Росица Янкова също има опасно заболяване, изтъкна адвокатът й. За нея бе представена епикриза от съдова хирургия. Според адвокат Румен Илиев, Росица в едната си ръка дори нямала пулс. Краката й постоянно се подували.

Тя се нуждае от специално лечение. В ареста може да се стигне до летален изход. Това справедливо ли е, ще бъде ли удовлетворено обществото от такъв тъжен край, попита адв. Илиев. Обвиняемият от Сливен Георги Гинчев пък се оказа, че има двегодишна дъщеричка със синдрома на Даун.А друг - Христо Костов, заяви, че има дискова херния. Един от обвиняемите каза, че на 10 ноември му предстои операция. По същество адвокатите изразиха учудване от обвиненията на прокуратурата, като изтъкнаха, че те са общи и че не е посочена структура и йерархия на организираната престъпна група на митническия пункт „Лесово”.

Според защитата, тези от обвиняемите, които са признали, че са взимали рушвети от шофьори, са били пуснати под гаранция. А тези, които отричат, са оставени в ареста. Адвокат предположи, че целта на репресията е да се стигне до самопризнания.

Адвокатите обясниха, че разследването не е в начална фаза, а е от година и половина, така че техните подзащитни трудно биха могли тепърва да увредят на събирането на доказателства.

Защитниците изтъкнаха по отношение на обвиняемите митничари чистото им съдебно минало, семейното положение – всички са женени, и интелигентността им – всички с висше икономическо или инженерно образование. Така че тя нямало как да се крият или да вършат престъпления, ако са на свобода.

След повече от три часа тежки пледоарии съдът даде почивка, за да бъде взето решение за мерките за неотклонение на обвиняемите.

Припомняме, че след акцията на пункта „Лесово” от 2 ноември Специализираната прокуратура повдигна обвинения на 13  митничари. Шест от тях са на свобода с мярка за неотклонение „парична гаранция”.

Източник и снимки: Флагман бг