Над 3 хиляди родолюбиви българи доказаха снощи, че нестинарство може да има само в Странджа. Традиционният ритуал, извършващ се от век в царевското село Българи, събра хора от цялата страна. Местните не помнят друга година танците върху жеравата да са наблюдавани от толкова много хора, информира "Флагман". 
На площада в селото още час и половина преди започването на игрите върху жеравата нямаше къде и игла да падне, а голямата изненада бе появата на държавния глава Румен Радев, който бе придружаван от съпругата си Деси Радева. Това е неофициална визита на президента, а според информация на Флагман.бг инициативата е лично на президентшата Деси Радева, която застава зад странджанци в битката им да опазят историческото си наследство.

Подкрепата за нестинарството в Царево е знакова, защото е това е първата акция на Десислава Радева, а заставането й зад местния ритуал е гаранция, че той няма да бъде откраднат от столични промоутъри и превърнат в пътуващо огнено шоу, каквито планове имаха няколко големи агенции.

Сред официалните гости на нестинарските игри снощи бяха кметовете на Малко Търново и Камено – Илиян Янчев и Жельо Вардунски, депутатите от ГЕРБ Ивелина Василева, Диана Йорданова, Диана Саватева, Ася Пеева, народният избраник от БСП Кристиян Вигенин, зам.-областният управител на Бургас Владимир Крумов, зам.-кметът на Бургас Красимир Стойчев и други.

Освен позитивите, които дадоха гаранция, че нестинарството ще остане само в Странджа, снощи впечатление направи и друго. Древният ритуал е запазил автентичния си вид, но публиката започва да се комерсиализира. Огромният интерес вчера го доказа, а основният проблем се оказа, че площадът на село Българи не може да побере толкова много хора, заради което немалка част, пътувалите до Странджа останаха разочаровани - не успяха да видят абсолютно нищо.

Добре е да се направи разширен дебат как да се запази автентичното нестинарство, но да се измести на друго подходящо място в Българи, където може да се съберат много повече хора. Примерът с Петрова нива е много подходящ, където основната сцена е в ниската част на историческата местност, има амфитеатрално разположение и събитието може да се наблюдава от неограничен брой хора.