Пернишката Сурва е в нощта на 13 срещу 14 януари. Празникът, който започва тази вечер ще продължи и през утрешния ден.

Заради силата и непреходността на традицията обичаят е вписан в представителния списък на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството.

Хлопатари и чанове ще огласят тази вечер пернишките села. Надянали страшни маски и ликове, опасали тежки пояси със звънци сурвакари ще играят край ритуалните огньове и ще благославят земята и хората за по-добър живот, а вратите на всяка къща ще бъдат широко отворени, за да посрещнат сурвакарските дружини. Празникът е най-чаканият и най-ревностно пазен в региона, предаван от баща на син.

"От хилядолетия е жив обичаят Сурва и в него участват няколко хиляди души. Всеки от тези няколко хиляди приготвя своята маска сам и така крайният резултат е едно уникално явление- няколко хиляди произведения на народното приложно изкуство. Това наистина е чудо невиждано в света", разказва етнографът Цветана Манова, която участва в подготовката на кандидатурите на обичая Сурова за вписването му в националната и световната листа на нематериалното културно наследство.

Всяка година маските и костюмите се обновяват, а звънците стават все по тежки. Маскират се и малки и стари, и мъже и жени. Всички закърмени със Сурва.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук