Кой казва, че културният живот в София замирал през лятото, когато хлопнат врати основните театрални салони и концертни зали?

Кой казва, че небивалите горещини, обхванали цяла България още от края на юни, та и до днес, направили столичани и гости на столицата лениви и към културата и предпочитащи прохладата на домашния си климатик? Нищо подобно!

Интересът беше голям към вече приключилия Софийски фестивал на Музикалния театър в Парка на Военната академия от първия му спектакъл „Кармина Бурана” на балет „Арабеск” през представленията за деца, та до самия му финал със заключителният концерт “Кавалери канят”, в който блестяха изявените солисти на Оперетата.

Плакат на Фестивала за съвременно българско детско и младежко кино в рамките на SFF

Какво да кажем пък за емоциите, които породи, за посланията, които отправи към публиката, симфоничната поема „Рилският пустинник”, посветена на Св. Иван Рилски и представена в три поредни юлски вечери от Софийска опера и балет на невероятния фон на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”?!

Има обаче в София и един фестивал, който решително се отличава от „главния поток”, от „мейн стрийма”, както е модно да се казва.

И това е Sofia Summer Fest (SFF). Та кой не би искал хем да се отпусне удобно в шезлонг на зелената морава с чаша, например безалкохолен или нискоалкохолен коктейл или халба бира, хем да се наслаждава на качествено изкуство?!

Зрителите са се разположили удобно на шезлонгите

Именно такива условия създава Софийският летен фестивал, отворил гостоприемно врати в Южен парк II, зад музея “Земята и хората”, при това в най-«жежкото» време от 18 юли до 18 август т.г.

Да организираш мащабна проява за първи път е експеримент. Да го повториш, е проба, дали отново ще има нужният интерес. Но да направиш фестивал дори не за трети, а за пети пореден път, е вече сериозна заявка за традиция.

Именно такава е очевидно и целта на амбициозния «квартет» създатели и организатори на SFF: Ради Георгиев, Борислав Чучков /от известното артистично семейство Чучкови, програмен директор на феста/, Алекси Калев и Борис Гълъбов.

Именно те забъркват този уникален микс от театрални постановки, вкл. ”стенд- ъп” комедии, кинопрожекции, концерти и детски представления.

Напълно съобразено с летния сезон и лежерната атмосфера в Южния парк акцентът в изкуството на Мелпомена е поставен върху по-лекия и забавен комедиен жанр.

Така например, „Жена ми се казва Борис” от френския режисьор и драматург Рафи Шарт - една типична комедия на ситуациите, която шества в 52 страни по света, предизвика бурните овации на публиката, изпълнила всичките 750 шезлонга на поляната.

Особено силно впечатление оставиха с играта си Станимир Гъмов /неверният съпруг Жорж/ и Румен Угрински /в ролята на изобретателния деец активист на благотворителна организация Борис – побългарено име от Морис в оригинала/.

Петко Петков - Шайбата, Станимир Гъмов, Румен Угрински и Жанина Дончева в комедията "Жена ми се казва Борис"

Ярко бе и „включването” на Петьо Петков – Шайбата в динамичното действие. Постановката на тази комедия у нас от режисьора Владлен Александров нашумява дотолкова, че още през 2016 г. нейният автор Рафи Шарт пристига в България, специално за да я гледа.

Втората пиеса у нас на французойката Саломе Льолуш, дъщеря на световноизвестния кинорежисьор Клод Льолуш, -- хитът „Заклеваш ли се в децата?” ще отведе зрителите тази вечер /31 юли/ от 20.00 ч. в ситуации неразрешими, но и истински в живота.

В главните роли на семейната двойка влизат утвърдените ни актьори Весела Бабинова и многостранният талант Владимир Зомбори, които впрочем са двойка и извън сцената, а режисьор на спектакъла е Крис Шарков.

Владимир Зомбори и Весела Бабинова в "Заклеваш ли се в децата?"

Същата комедия, поради големия интерес към нея, бихте могли да гледате и на 15 август /четвъртък/.

Сигурно взривове от смях ще предизвика на 1 август /четвъртък/ от 20.00 ч. /почти всички театрални спектакли започват в 20.00 ч./ комедията на Иво Сиромахов „Игра за двама”.

В нея София Бобчева и Александър Кадиев влизат в 16 различни роли, за да изразят възможно най-достоверно и …смешно недоразуменията в отношенията между мъжете и жените.

Бурните отношения „по съседски” между Лилия Маравиля, Силвия Петкова, Емил Марков /той е и режисьор на спектакъла/ и Иван Бърнев в испанската комедия „Съседите отгоре“ от Сеск Гай – сценична адаптация на популярния едноименен филм, ще привлекат много зрители на поляната зад музея “Земята и хората” в петък, 2 август.

Силвия Петкова, Лилия Маравиля, Емил Марков и Иван Бърнев в сцена от испанската комедия "Съседите отгоре"

И така общо 20 театрални представления – несъмнен стожер на тазгодишната програма, се „завъртат” на просторната сцена, за и финалът на феста на 18 август да прозвучи мажорно с комедийното шоу на Филип Аврамов „Винаги готов!” от 20.30 ч.

Запитах за новинарската онлайн агенция Блиц.БГ инициатора и двигателя на Sofia Summer Fest Ради Георгиев, кое все пак е най-характерното, кое отличава петото от досегашните издания на фестивала?

Освен многото театрални спектакли и филмови прожекции – изтъкна той – в общо 49-е прояви, при това само за един месец, по време на феста наблягаме подчертано върху детската програма.

Всяка събота и неделя от 10.00 и от 11.30 ч. за най-малките ни посетители, придружени, разбира се, от техни родители, изнасяме куклени и игрални детски спектакли. За целта на поляната сме разпънали и специална шатра с по-малка сцена за още по-добър контакт между малчуганите и изпълнителите.

За първи път организираме и Фестивал за съвременно българско детско и младежко кино с подкрепата на Националния филмов център. Всеки уикенд от 16.00 ч. прожекциите ни на нови родни филми на тази тематика са със свободен вход за деца и младежи до 18 години.”

Много ценно е, че след всяка такава прожекция зрителите се срещат с екипа, създал съответната лента и могат да задават въпроси към творците.

Тази обратна връзка ще се осъществи и в идващите събота и неделя / 3 и 4 август/ от 16.00 ч., когато на белия екран ще оживеят героите съответно от филмите „Смарт Коледа” и „Чичо Коледа”.

Заслужава също да се отбележи, че всички детски куклени и театрални представления от откриващата на 20 юли детската програма на SFF „Червената шапчица” през „Ян Бибиян и дяволчето Фют” до заключителния спектакъл на 18 август от 10.00 и 11.30 ч. „Новите дрехи на царя” са образци в жанра.

Чест прави на организаторите на летния фестивал, че искрено се стремят да възпитават добър естетически вкус, критерии за истински стойностното у най- малките си гости, та един ден /дай Боже!/ отново да потърсят не чалга, а истинска културна проява.

Разбира се, в програмата на Sofia Summer Fest -2024 не липсва и музика. Дори именно концерт на обичания от вече три поколения българи Васил Найденов даде мощния старт на фестивала.

В продължение на над два часа Васко буквално се раздаде на просторната сцена, изстреля почти всичките си „хитове” и неусетно превърна поляната пред нея в …танцуваща дискотека.

На 3 август /събота/ от 20.00 ч. актьорите Станимир Гъмов, Невена Бозукова и Даниел Пеев ще покажат, че са „на ти” и със забавната музика в спектакъла „Музикални аватари”. „Златните години на джаза” пък е нарекла своята концертна изява на 11 август /неделя/ от 20.30 ч. Марина Господинова.

"Златното момиче на българския джаз" Марина Господинова

Точно този успешен проект стана причина да наричат Марина „златното момиче на българския джаз”. Тя и поетесата Мария Донева сложиха началото на една тенденция в родния ни джаз, а именно създаването на оригинални български текстове за класически джаз композиции. Тенденция, която се очертава да се превърне в трайна.

При толкова богата, разнообразна и стойностна културна програма, при грижи, положени от амбициозните организатори също и за любителите на добрата кулинария и отмора с четирите щанда за хранене и два бара, и още допълнителни 100 седящи места, освен шезлонгите, какви основания за протести може да има „гражданството” срещу провеждането на фестивала на това място.

Пред барчето за напитки също е оживено

Та всички прояви тук приключват около 22.00-22.30 ч. След 23.00 ч. реално шум няма, а и жилищни сгради в непосредствена близост до локацията също няма.

Ние се отнасяме с нужното уважение и разбиране към хората, които не искат да има събития в Южния парк IIсподеля не без горчивина в гласа си Ради Георгиев.

Тези хора не са само против нас, а срещу всякакви прояви, случващи се на територията на парка. От Столична община зависи, дали ще прави събития на това място, дали ще ни разреши и подкрепи да организираме и ние Sofia Summer Fest и догодина.»

Зрители с пици в ръце от кулинарните щандове се отправят към своите места

Силно се надявам, че здравият разум ще надделее над ограниченото мислене, защото Южният парк II не бива да остане място само за разходки, вкл. с домашни любимци, нито само за седене по пейките, а и арена на култура, каквато несъмнено летният фестивал предлага в изобилие през горещите месеци.

Цялата програма на Sofia Summer Fest- 2024 може да разгледате подробно на https://sofiasummerfest.bg/много-театър-stand-up-комедии-и-разнообразна/

Борислав КОСТУРКОВ

Снимки : Архив на Sofia Summer Fest-2024