Завладяващ роман за силата на изкуството, написан от един от най-актуалните гласове в съвременната португалска литература.

Френската столица се преобразява до неузнаваемост с построяването на големите булеварди и пробуждането на ново художествено течение, което ще промени начина, по който хората гледат на изкуството и света – импресионизма.

Главната героиня разказва за необичайната си връзка, преминаваща през вековете и пространствата, с Гюстав Кайбот, приятел и покровител на художници като Моне и Реноар и самият той впечатляващ художник импресионист. Авторката проследява историята на този тъжен милионер и описва живота му от раждането до момента, в който прочутата картина „Парижка улица в дъждовен ден“ стига до Чикагския институт по изкуствата.

Съчетавайки историческата линия с художествените похвати, Изабел Рио Ново – два пъти финалистка за наградата LeYa – ни предлага завладяваща творба за силата на изкуството и таланта, която я утвърждава като един от най-важните гласове в съвременната португалска литература.

 

*На корицата е картината на Гюстав Кайбот “Парижка улица в дъждовен ден”, 1877, The Art Institute of Chicago.

Изабел Рио Ново

Изабел Рио Ново е родена в Порто, където получава докторската си степен по сравнителна литература. Преподава творческо писане и други предмети в областта на литературата, киното и други изкуства и е автор на няколко академични публикации в тези области. Била е член на журито за литературни и фотографски награди. Художествените ѝ текстове присъстват в няколко антологии. Тя е автор на „O Diabo Tranquilo“, базиран на стихове на Даниел Мая-Пинто Родригес, романа „A Caridade“ (2005 г., отличен с Литературна награда Мануел Тейшейра Гомес), сборника с разкази „Histórias com Santos“ (2014 г.) и романите „Rio do Esquecimento“ (2016 г., финалист за наградата LeYa и полуфиналист за наградата Oceanos), „Madalena“ (носител на Литературна награда João Gaspar Simões), „A Febre das Almas Sensíveis“ (2018 г., финалист за наградата LeYa) и „Парижка улица в дъждовен ден“ (2020 г., финалист за Европейската награда за литература и наградата за разказ на PEN Clube).