Според Антоан дьо Сент-Екзюпери истината се вижда само със сърцето, а според немския психоаналитик и хуманист Ерих Фром любовта е единственият разумен и задоволителен отговор на въпроса за смисъла на човешкото съществувание.

На български език в ново луксозно издание се появява най-емблематичната творба на представителя на Франкфуртската школа – „Изкуството да обичаш”  (превод: Владимир Ганев).
„Изкуството да обичаш” допълва теоретичните принципи за човешката природа, които Фром развива в първите си две книги –  „Бягство от свободата” и „Човекът за самия себе си”.

В тази магична книга любовта е представена не като мистерия, а като умение, което може да бъде научено и развито. Като нещо, което е невъзможно, без „действителна скромност, смелост, вяра и дисциплина”.
 



Прочутият психолог разглежда различните видове емоция: братската обич, майчината обич, еротичната обич, обичта към себе си, обичта към Бога и други. На достъпен език той показва защо изкуството на обичането е процес, а не въпрос на късмет – и какво е нужно на практика, за да обичаме и да бъдем обичани истински.
Ерих Фром разбива схващанията, че няма нищо по-лесно от това да обичаш и няма общо с вярата и дисциплината.  А „няма друга дейност, друго на­чинание, които да започват с такива колосални надежди и очаквания и да пропадат винаги, както любовта.”

А любовта е акт на вяра, на активност и на себеотрицание. „Изкуството да обичаш” обхваща теми като природата на човека, самотата на индивида, отношението към ближния и религията в съвременното западно общество и напомня, че „любовта също като живота е изкуство.” Както и че „чове­чеството не може да съществува нито ден без обич”.
Новото издание ще бъде представено в рамките на традиционната декемврийска поредица на тема „Интимност и уязвимост" #Музейналюбовта.

Заповядайте на 21 декември от 16:30 в „Кино Култура”. В разговора ще се включат сексологът д-р Румен Бостанджиев, поетът Марин Бодаков, психотерапевтът и автор Виргиния Захариева, философът Даниел Александров и др.