През настоящата 2021 г. Народно Читалище „Светлина – 1861“ гр. Шипка празнува своя 160 годишен юбилей. Серия от събития ознаменуват това празненство и към тях, в началото на август, ще се прибави още един юбилей – този на шипченската художничка СЕВДА ПОТУРЛЯН.

Родена през 1971 г. в София, Севда Потурлян завършва Националната художествена академия, специалност Книга и печатна графика.
От 2004 г. е член на СБХ.

Има единадесет самостоятелни изложби, излагала е в галерия Ведарт, галерия Артомонцев, галерия Средец към Министерство на Културата, галерия Академия, галерия Париж и галерия Арте в София, Galerie en Beeldentiun de Queste в Херде (Холандия) и в Съвета на Европа в Страсбург (Франция).

Участвала е в множество общи изложби в страната и чужбина, и в редица национални и международни пленери и симпозиуми – в Оряхово, Вършец, в пленерите на Дарик Радио в Златни пясъци и Приморско, в Кочани и Охрид (Северна Македония), в Пирот и в Нови Кнежовац (Сърбия).

Севда Потурлян е носител на 9 награди и номинации: Награда за млад автор на Първото биенале на малкия формат в Плевен, Втора награда в конкурса за живопис на Shminke 2006, Почетна грамота в раздел Графичен дизайн на Националната изложба „Изкуство на българската книга“ 2006, Награда на спонсорите Trace на Първото квадринале на живописта „Митове и легенди на моя живот“, Диплом за успешно представяне на млад автор в изложбата „Художникът и текстът“ 2005, номинация за „Бронзов лъв“ на Асоциация Българска книга 2008, Номинация за наградата Хр. Г. Данов в категория Изкуство на книгата, Втора награда на Международното биенале на миниатюрата VoVa Miniart 2015, Награда на спонсора издателство Сиела от Второто триенале Мостове в Габрово 2021.

Изкуството й е смесица между наивизъм и експресионизъм, дар за окото и душата, една колоритна вселена, запечатала съкровени места, герои и аспекти на съществуването.

Както казва проф. Чавдар Попов:

„Севда Потурлян притежава специфичен дар да опоетизира „живеенето" на човека в неговите делнични, битови измерения. Тя открива достойни за вниманието на художника обекти дори и в най-тривиалните и непретенциозни ежедневни ситуации и аспекти на съществуването. Живописта й излъчва една тиха, ненатрапчива и естествена съзерцателност.“

В настоящата изложба Севда Потурлян за пръв път ще представи творчеството си в гр. Шипка, с който авторката е свързана по майчина линия. Живописни платна и акварели рисувани през последните десет години ще огреят интериора на етнографски музей „Чирпанлиева къща“ в центъра на града.

Изложбата ще остане в музея до 4 септември, когато Севда Потурлян, заедно с други известни художници от страната и младежи от школа Ателието гр. Казанлък, ще покажат сътвореното по време на художествения пленер „Светлина за Шипка“, финансиран по програма Vivacom Регионален грант, който предстои да се случи през месец август.

Светът а Севда Потурлян Ви очаква от 5 август до 4 септември в Етнографски музей „Чирпанлиева къща“ гр. Шипка.

Заповядайте!