Един по-различен и интересен Димитровден в света на единиците и нулите се разигра на сцената на Литературен клуб „Перото“ на премиерата на новата книга на Георги Караманев – „Дигитални истории“.

Журналистът по душа и програмист по професия, който е познат в онлайн пространството с едноименния си блог, представи сборника си с 32 истории, които отговарят на 8 от най-големите въпроси, свързани с развитието на технологиите, и покани публиката да се включи в дискусия по темата „Технологиите: как стигнахме дотук и накъде отиваме“.

Гост на събитието беше авторът на корицата на книгата – фотографът и дигитален артист Ивайло Петров, който задълбава в използването на изкуствен интелект в изкуството. А модератор на разговора беше водещият на подкаста „Свръхчовекът“ – Георги Ненов. 

Специалната изненада на събитието беше включване от мистериозен гост –  чатбота (и именик) Дигимитър, който „проговори“ от корицата на изданието и даде своето мнение по въпросите на вечерта.

Как технологиите нахлуха в ежедневието на хората? Как ни промени общуването онлайн? Могат ли компютрите да творят и променя ли това стойността на изкуството за човека? Губи ли се истината в измерението на алгоритмите?

Това са някои от дигиталните истории, които Георги Караманев опитва „да подреди в един по-логичен пъзел, който рисува докъде сме стигнали, накъде отиваме, кои са големите предизвикателства“.

Авторът определи стила си на писане като „технологична публицистика“ и сподели, че да разказва пъстри и шарени истории за технологиите „с опит за малко повече художественост и образност“ винаги е била негова голяма страст.

По темата за ролята на историите във все по-дигитализираното ни ежедневие говори и фотографът Ивайло Петров. „Историите поначало са едно от фундаменталните неща, които ни крепят като вид. Способността да ги разказваме и да вярваме в тях буквално е фундаментът на нашето общество. Жоро изключително адекватно, леко и достъпно успява да синтезира комплексни теми по начин, който е вълнуващ“, сподели той и разказа повече за процеса по създаването на корицата на „Дигитални истории“ и защо е избрал да не използва изкуствен интелект в подготовката ѝ.

От три гледни точки – Георги Ненов като човек на звука, Ивайло Петров като човек на картината и Георги Караманев като човек на словото и писането – участниците в събитието разгледаха както опасностите, които придружават развитието на технологиите, така и големите перспективи, които те носят – например в сферата на медицината и генетиката.

В края на разговора Георги Караманев насочи вниманието на публиката към космоса и новите възможности, които изкуственият интелект ни носи в изследването му. „Небето е широко, можем да правим невероятни неща с помощта на тези технологии. Но трябва да им даваме шанс и да подхождаме мъдро към тях, а не да ги използваме по най-злободневния начин.“

И така, с поглед, отправен към небето, и многобройни въпроси от присъстващите, завърши дискусията за дигиталните истории, които събират хората в реалния свят. 

 

От съдбата на строителите на съвременния интернет до погледа към евентуалната безкрайност за човечеството – събраните в „Дигитални истории“ текстове ще ви отведат навътре в мрежата, където сред редиците от нули и единици човешките действия имат крайната дума как ще изглежда света от утре.

Написани с невероятно чувство за хумор, любопитни и все пак задълбочени, тези 32 истории са началото на дълъг и почти необятен разговор за бъдещето, което сякаш пристигна с взлом в ежедневието ни и което обаче тепърва ще трябва да осмислим и пренаредим.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук