Дебютният филм „Party Bus“/„Парти бус“ e част от официалната селекция на 20-тото издание на Международния фестивал за късометражно кино IN THE PALACE International Short Film Festival - единственият български фестивал, сертифициран за номинации Оскар.

Лентата е номинирана в категория „Най-добър български филм“ и ще се състезава за наградата „Сребърна принцеса“ (OSCAR® qualifying). 

Филмът, с основен актьорски състав Асен Караниколов, Ралица Туджаро, Мария Илиева, Крис Макаров, Юли Славчев и много други и със специалното участие на проф. Станимир Трифонов и шеф Петър Михалчев, ще бъде показан за първи път на фестивала, който ще се проведе в периода 10-17 юни в Дворец на културата Перник.

"За нас е огромна чест, че именно по време на международния фестивал за късометражно кино IN THE PALACE ще имаме възможността да представим премиерно филма „Party Bus“. Щастлива съм, че сме част от състезателната програма, селекцията на която изглежда обещаваща. Надявам се много хора да посетят фестивала, защото си заслужава.

Българското късометражно кино се нуждае от повече внимание, защото в действителност има прекрасни проекти, които за съжаление често остават в сянка“, споделя Диляна Данева - сценарист и режисьор на лентата. 

IN THE PALACE е отличен от Европейската фестивална асоциация с европейския етикет за качество „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“. От 2017 г. насам е единственият фестивал в страната, сертифициран да номинира професионални късометражни филми за разглеждане от Академията за филмови изкуства и науки на САЩ за наградите Оскар  в три категории: най-добър игрален филм от международна състезателна програма, най-добър анимационен филм от международна състезателна програма, най-добър български филм. 

А ето и малко за сюжета на филма:

Главният герой Алекс е шофьор на автобус, който трябва да транспортира група психично болни до местната психиатрия. В средата на пътуването той отбива до крайпътен бар за кратка почивка. Когато се връща, намира автобуса празен, пациентите са изчезнали. Алекс трябва да изпълни курса си на всяка цена, иначе рискува да загуби много повече от работата си.

Филмът е дебютен проект за основния творчески екип: режисьор и сценарист е Диляна Данева, главен оператор е Светослав Миков, композитор Самуел Евтимов и сценограф Шани Илиева. Продуценти са Григор Банков, Диляна Данева, Димитър Трифонов (дебют), Момчил Александров и Благой Банков.

Проектът „Парти бус” се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Дебюти“. Продуцентските студия зад продукцията са „Йелоу Брик“ и „Бож-Бог“.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук