Редица туристи, пътешественици, фотографи и откриватели попадат под омайващото влияние на Родопите – родната планина, която сякаш никога не може да бъде напълно опозната.

По нейните неутъпкани пътеки повежда и „Мистичните Родопи“ от пътешественика Иво Георгиев – богато илюстриран с цветни фотографии пътепис, който „разголва“ душата на това божествено кътче.

От Шан кая през неразгаданите скали край Дъждовница, до тайнствения саркофаг край Душка – в тази книга няма да откриете само напътствия как да достигнете едно или друго място, но и най-съкровените ѝ извивки и усойни долини.

Пътуването на Иво Георгиев е бавно, понякога дори летаргично, наситено с картини, истински хора, върхове, спомени и мечти. Неговата красота се крие не в изреждането на факти, които могат да бъдат открити във всеки един пътеводител, а в преживяването на всяка гледка,  по детски възторженото клатушкане по моста на думите, с които авторът разказва за своите приключения.

 


Със своите 150 цветни фотографии изданието успява да улови пайзажи, заклинания, свещенодействия, езически ритуали, останали и до днес.
„Мистичните Родопи“ е книга-родопис. Пътешествие, което пресъздава магията на планината, подслонила вярвания и култури, които са се наслагвали, диплели, преплитали една в друга.    

Иво Георгиев е автор на две стихосбирки и на албума с авторски песни – „ГрАДЪТ на сНЕЖНИЯ чоВЕК”, с който става лауреат на националната среща „Поетични струни” в Харманли.

Автор е и на сборниците с разкази "Исус ми прати SMS" и „Дневникът на кралския гъделичкар”, както и романа  „Уроборос”.
През 2017 г. неговият разказ „Arda longa, vita brevis” е включен в представителната антология на българския разказ на арабски - „В началото беше епилогът“, със съставител поетът и преводач Хайри Хамдан.

От няколко години поддържа личен блог iv0georgiev.blogspot.com със свои статии, снимки, отзиви за книги, пътеписи от Родопите.